Jakominić: Ako je ugostitelj zamračio milijune, kakav to fiskalni nadzor imamo?

Ekonomija 28. svi 202214:17 > 16:38 1 komentar
Vedran Jakominić
N1

U posljednjoj akciji Porezna uprava obišla je diljem zemlje najveće restorane. Pronaša je nepravilnosti kod 200-njak ugostitelja, a nekima je stiglo rješenje da državi moraju podmiriti milijunske iznose. Za Novi dan govorio je predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, Vedran Jakominić.

“Znamo za samo jedan slučaj na našem području. Nismo vidjeli zapisnik pa ne znamo što se događa, ali ako je istina ovo što je u medijima, situacija je zabrinjavajuća. Nadam se da situacija nije takva da je netko 27.5. odredio visinu marže i počeo retroaktivno kažnjavati što znači da bi poduzetnici u Hrvatskoj trebali biti vidovnjaci da znaju da će netko nekad dobio proizvoljnu odluku. Ako je tako, to je će imati pravne konzekvence”, rekao je Jakominić.

Dosta s tom stigmom da ugostitelji imaju hiperprofite

“Ako pivo u dućanu košta 8 kuna, a košta i mene i vas, onda bi to pivo trebalo koštati minimalno 25, 26 kn ovisno o poreznoj potrošnji i mislim da je to daleko od realne cijene za tržište RH. Spominju se velike marže… Mediji idu okolo i slikaju ako ste skupi, porezna kažnjava ako ste prejeftini, a svaki gost smatra da bi bolje formirao cijenu i misli se da imamo neke hiperprofite. Ta vremena ako su ikada postojala su prošla. To je nemoguće. Porezi su enormni, nema ni kadra traži se od nas da budemo vidoviti i pedantni. Mi smo kafandžije i prodajemo pivu, a trebali bi biti financijski uspješniji od države”, kazao je.

Mijenjaju nam se pravila tijekom utakmice

“Imamo fiskalizaciju koja kontrolira svaki izdani račun. Ono što mene šokira je da ako je netko dobio 4 milijuna kuna kazne, to znači da je zamračio 40 milijuna kuna prometa odnosno oko 10.000 kuna svaki sat. Kakav nadzor fiskalizacije ne može uhvatiti 10.000 kn robe na crno prodano na sat? To je enorman novac u ugostiteljstvu. Gdje je fiskalna kontrola? Nemoguće mi je uopće zamisliti takav novac, gdje se on vrti? Što je to? Las Vegas… Postoje glasine, ja samo to ne mogu staviti u kontekst stvarnosti. To je možda moguće u Dubrovniku, a u Rijeci sigurno ne”, navodi.

“Ovi koji nisu digli cijene ušli su dublje u kršenje zakona jer pokušavaju gostima ne otežavati svakodnevnicu. Mijenjaju nam se pravila tijekom utakmice, dvije godine nismo mogli raditi sad nas tuku s poreznim nadzorima, ispada da smo svi teški kriminalci. Opet se stavlja stigma na ugostitelje. Ima ih u svakoj struci pa tako i u mojoj. Nas bi trebalo zaštititi. Ja ovo doživljavam kao PR aktivnost kojima nas se pokušava ušutkati”, kazao je Jakominić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare