Kako prijeći s prešutnog minusa na dopušteni? Provjerili smo u bankama

Ekonomija 11. kol 202308:22 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Hrvatske banke su u srpnju prošle godine s Vladom i Hrvatskom narodnom bankom potpisale Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu te se obvezale zamijeniti prešutno prekoračenje na tekućim računima dopuštenim.

Dopušteno prekoračenje je iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje korisniku temeljem ugovora o transakcijskom tekućem računu u eurima i ugovora o dopuštenom prekoračenju, a koji prelazi iznos salda na transakcijskom tekućem računu u eurima. Dakle, ono što se unaprijed dogovori, mora vrijediti, čime se izbjegavaju situacije kakvima se svjedočilo kod prešutnog prekoračenja.

U prosjeku su ona bila oko 30 posto skuplja od dopuštenih, a HNB je 2021. izvijestio da nerijetko iznose i do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja. Sve to otvorilo je potrebu za regulacijom jer oko 850.000 građana u Hrvatskoj koristi neki oblik minusa na računima. I mnogi od njih bi zbog kamata bili u minusu za veći iznos od onoga kolika im je plaća.

Od početka ove godine maksimalna dopuštena efektivna kamatna stopa, uz nominalnu kamatnu stopu uključuju i naknade, prije svega za vođenje tekućeg računa, iznosi 7,5 posto. Ukratko, sve je “crno na bijelo” i građani će ubuduće znati koliki im je minus, kolika je kamata na njega, što znači da će lakše “gospodariti” svojim dugom. Koji im je pak najprihvatljiviji kroz minuse na računima jer su kamate manje, a i manje je ograničenja nego kod drugih vrsta kredita.

Što građani moraju učiniti?

Do kraja lipnja ove godine, građani koji imaju mogućnost prekoračenja na tekućim računima već su dobili pismene ponude svojih banaka o zamjeni prešutnog prekoračenja dopuštenim. Rok za prihvat ponude je 12 mjeseci, odnosno, do 30. lipnja iduće godine.

Od banke do banke ovisi kako će se ta tranzicija obavljati pa smo se obratili onim najvećima da nam objasne na koji će način one to izvesti.

“Svojim smo klijentima ponudili brz i jednostavan prelazak s prešutnog na dopušteno prekoračenje bez ikakve naknade, uz rok za prelazak od godinu dana, najkasnije do 30. lipnja 2024. Klijentima je omogućen prelazak bez dolaska u poslovnicu, putem aplikacije m-zaba ili dolaskom u poslovnicu za klijente koji nemaju mobilno bankarstvo, odnosno, m-zabu”, poručili su nam iz Zagrebačke banke jednostavan proces prelaska.

Iz Erste banke su ponudili i konkretne brojke prelaska korisnika na dopušteno prekoračenje od 30. lipnja, kad su počela vrijediti nova pravila.

“Osim u poslovnicama, Erste banka je svojim klijentima omogućila ugovaranje dopuštenog prekoračenja i online putem, preko digitalne platforme George. Interes klijenata za rješavanje ovog pitanje očekivan je te je od 30. lipnja kada je započeo prelazak na dopušteno prekoračenje, gotovo 25.000 klijenata prešlo na dopuštena prekoračenja, a od toga je 72 posto klijenata to napravilo preko digitalne platforme George.”

Kao i njeni konkurenti, tako i Privredna banka Zagreb nudi laku, brzu i jednostavnu tranziciju.

“Ugovor o dopuštenom prekoračenju moguće je sklopiti u bilo kojoj poslovnici Banke ili putem usluge On-line bankarstva [PBZ digitalnog bankarstva] za klijente koji su korisnici te usluge. Moguće je sklopiti ugovor u istom ili manjem iznosu, ako klijent želi manji iznos.”

Iz OTP banke su ponudili nešto opširniji odgovor te naveli što s klijentima koji do 30. lipnja iduće godine ne iskoriste priliku prelaska na dopušteno prekoračenje. Također, to je jedina banka u ovom društvu najvećih da ne nudi postojećim korisnicima prekoračenja mogućnost tranzicije online, odnosno, putem aplikacije.

“Banka će klijentima odobriti isti iznos dopuštenog prekoračenja koji je bio za prešutno prekoračenje bez ikakvih dodatnih troškova i uz znatno povoljniju kamatnu stopu. Klijenti trebaju doći u bilo koju našu poslovnicu i potpisati Ugovor o dopuštenom prekoračenju. Svim klijentima koji do 30. lipnja 2024. ne reguliraju prijelaz na dopušteno prekoračenje ili se do navedenog datuma ne jave banci, banka će ukinuti prešutno prekoračenje 1. srpnja 2024. Navedene klijente banka će 30 dana prije ukidanja prekoračenja o tome obavijestiti pismenim putem. Svim klijentima koji budu u korištenju prešutnog prekoračenja do tog datuma, banka će prilikom ukidanja omogućiti otplatu iskorištenog iznosa odobravanjem kredita za obročnu otplatu. Kredit se odobrava na rok od 12 mjeseci, bez dodatnog troška i s primjenom kamatne stope sukladno Odluci o kamatama, a koja ne može biti veća od kamatne stope važeće za dopušteno prekoračenje po tekućem računu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.