Na rast cijene od 36 centi dobila kaznu 3.000 eura? Odvjetnica objasnila zašto

Biznis 21. sij 202310:445 komentara
N1

Dorotea Jurčić iz pravnog tima Udruge Glas poduzetnika komentirala je u Novom danu brojne inspekcije po trgovinama kao i u kakvoj se poziciji sad nalaze poduzetnici i koji im je najveći problem.

O vijesti da je frizerka povisila cijenu frizure za 36 centi, a dobila je kaznu preko 3.000 eura, Dorotea Jurčić kaže: “Što se tiče tog slučaja, čitala sam u medijima i poklapa se s onim što sam vidjela. Isti je tip prekršajnog naloga. Propisane kazne su između 5.000 i 15.000 kuna i jedna je kazna za pravnu osobu, a jedna za gospođu kao fizičku osobu, vlasnicu obrta. To može biti i veliki iznos kad se zbroji.”

Na pitanje po kojoj se zakonskoj osnovi kažnjavaju, objašnjava: “Državni inspektori izađu na teren, naprave zapisnik, utvrde činjenice, izdaju prekršajne naloge kojim se kažnjava osoba jer je povrijedila zakon. Državni inspektorat tvrdi da je povrijeđen Zakon o zaštiti potrošača vezano uz nepoštenu poslovnu praksu. Osobno kao odvjetnica s time se ne slažem. Ne vidimo uporište u zakonu za kažnjavanje o kojem sad pričamo. Ta nepoštena praksa nema veze s uvođenjem eura – govori se o agresivnoj ili zavaravajućoj poslovnoj praksi. Neistinite informacije bi bile zavaravajuće prakse, a agresivna bi bila neka prisila da se nekoga primora kupiti, a to isto nije ovdje slučaj.”

Trgovci su, kažu, ljuti, uložit će prigovore: “Dosta trgovaca se javilo jučer, prekjučer, svi su ljuti. Radi se o malim trgovcima i poduzetnicima. Nije samo problem plaćanja kazne, nego ne želiš da te netko pravi ludim. Odlučit će se za ulaganje prigovora.”

Komentirajući hoće li poduzetnici dizati plaće radnicima, rekla je: “Moramo biti svjesni koliki postotak radnika je zaposlen i radi za državu. Dok država ne počne dizati plaće, zašto očekivati od malog poduzetnika da to učini? Država umjetno pokušava trgovcima nametati određivanje cijena i ukida slobodu tržišta, a s druge strane ne podiže plaće svojim djelatnicima.”

Udruga Glas poduzetnika radi na ukidanju nameta, istaknula je. “Za male poduzetnike je ključan porezni sustav – on je toliko ograničavajuć, tjera te praktički da ne radiš. Bez temeljne reforme neće biti bolje klime za poduzetnike u ovoj državi”, istaknula je Jurčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar