Noćni klubovi i barovi: Dosta je da se preko naših leđa vodi borba s epidemijom

Ekonomija 27. lis 202115:14 > 15:21 3 komentara
Pixabay

Država se silno trudi povećati broj cijepljenih u Hrvatskoj, ali Stožer civilne zaštite RH šalje kontradiktorne poruke, poručuju iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) i Udruge noćnih klubova i barova.

“Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova smatraju kako je apsurdno da je Stožer RH kao glavnog i dežurnog krivca za slab odaziv na cijepljenje u Hrvatskoj opet pronašao noćne klubove i barove, koji su već na izdisaju, jer su zatvoreni više od 600 dana. Trebalo bi se zapitati kakva je uopće svrha covid-potvrda ako se s njima ne može ništa i preispitati izjave dr. Kaića koji najavljuje da se ni nakon tri doze cjepiva neće moći ići na koncerte ili posjećivati noćne klubove.

VEZANE VIJESTI

Ovakve izjave sigurno neće pridonijeti povećanju interesa za cijepljenje, a pogotovo ne cijepljenju mladih kojima je stvarno potreban noćni život. Ako se i dalje nastavi sa zabranama, onda neka se javno prizna da covid-potvrde i cjepivo ne djeluju te da su zabrane zaista jedino rješenje”, navode i dodaju:

“Od pojave dostatne količine cjepiva za sve građane u Hrvatskoj, upravo je i naša misao vodilja bila “cijepi se i vrati se normalnom životu”. Takav pristup javno je promovirao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a krajnji rezultat je ipak da ni nakon gotovo godinu dana ljudi još uvijek ne mogu ići u noćne klubove, noćne barove niti na koncerte. Zbog takvih odluka, Hrvatska je u suprotnosti sa strategijama u ostatku zemalja EU-a, koje su svojim građanima omogućile izlaske i normalan socijalan život – naravno, uz uvjet posjedovanja covid-otvrde.”

Smatraju da bi se Stožer RH, ako se već zalaže za široku primjenu covid-potvrda po uzoru na države članice EU-a, trebao onda ugledati na njih i u praksi otvaranja noćnih klubova i noćnih barova u zatvorenim prostorima te odobriti pristup svim građanima i gostima koji posjeduju covid-potvrdu ili imaju sa sobom važeći test. Dodaju da će se na taj način spasiti cjelokupni sektor noćnog ugostiteljstva te spriječiti odlazak mladih koji traže zabavu u susjednim zemljama, a koje ne traže nikakve potvrde na granici.

UGP

“Naš stav je da svaka osoba treba preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji. Poštujemo svačije pravo na izbor o tome želi li se cijepiti ili ne, ali želimo zaštititi svoje ustavno pravo na rad i želimo spasiti svoje tvrtke i obrte od propadanja! Mislim da bi bilo dosta da se preko naših leđa vodi borba s epidemijom jer dokazano je kako rast brojki koji imamo u Hrvatskoj ne odstupa od rasta brojki koji imaju i ostale članice EU-a, a koje su regulirale rad noćnih klubova i noćnih barova kroz sustav covid-potvrda. Jedino što nam preostaje je pozvati građane da se cijepe i ostanu doma”, rekao je Domagoj Petričević iz Udruge noćnih klubova i barova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare