NYT o padu bukinga u Hrvatskoj: “Ljudima smo na karti centimetar od Ukrajine”

Biznis 05. tra 202213:59 > 14:00
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Mnoge turističke europske zemlje, poput Hrvatske, Španjolske i Italije, ponadale su se da će ova sezona biti mnogo bolja od prethodne dvije zbog ukidanja pandemijskih mjera, no sve je zakomplicirala situacija s Ukrajinom.

Diego Sanz, turistički vodič u Španjolskoj, kazao je za The New York Times da se poveselio kada je sredinom veljače primio prvu međunarodnu grupnu rezervaciju u više od godinu dana.

“Mi živimo u samome raju. Bili smo sigurni da će sve sjesti na svoje mjesto kada se ukinu mjere i da će nam se turisti ponovo vratiti kao pčele koje nasrnu na nektar”, rekao je Sanz.

No nakon što je Rusija krajem veljače napala Ukrajinu, došlo je pada broja međunarodnih rezervacija. U prvom tjednu rata broj zrakoplovnih rezervacija u Europi pao je za 23 posto.

“Upravo smo usred jake oluje”

“Upravo smo usred jake oluje”, kazao je Sanz govoreći i doslovno i figurativno. Naime, regiju Costa Blanca je zadesila jedna od najjačih kišnih oluja u povijesti. Pljusak je trajao 18 uzastopnih dana i prouzročio nagle poplave.

“Sunce će se vratiti, ali što će biti s ratom i ekonomskim problemima? Ne znam hoćemo li nešto zaraditi ovoga ljeta”, dodao je turistički vodič.

Što se tiče restorana, vlasnici se trude pronaći jeftinu zamjenu za pšenicu i suncokretovo ulje, od kojih 75 do 80 posto dolazi iz Rusije i Ukrajine.

“Pokušavamo biti fleksibilni. Primjerice, koristimo maslinovo ulje umjesto suncokretovog. Ali problem je u upravljanju troškovima, oni postaju skuplji”, rekao je Javier Garcia Cuenca, potpredsjednik lanca hotela Magic Costa Blanca Hotels and Resorts.

Pad rezervacija u Hrvatskoj

Hrvatska se često svrstava među europska gospodarstva koja najviše ovise o turizmu, pri čemu prihod od te grane čini oko jedne petine BDP-a. U 2021. Hrvatsku je posjetilo 13.8 milijuna turista te je ostvaren 84.1 milijun noćenja. BDP je tada porastao za 10.4 posto. No i u Hrvatskoj je sada zabilježen pad broja rezervacija, navodi NYT.

Privatna izletnička kompanija Dubrovnik Boats, čija većina klijenata stiže iz Sjedinjenih Država, očekivala je da će ova godina rušiti rekorde. No nakon invazije na Ukrajinu, stopa rezervacija je pala za 70 posto.

“Strancima smo na karti udaljeni jedan centimetar od Ukrajine”, rekao je vlasnik Nikša Smojver.

Dodatno, čarter-kompanije brinu rastuće cijene plina i moguća nestašica goriva. Dubrovnik Boats sada naplaćuje izlet na relaciji Dubrovnik-Hvar 750 dolara (oko 5160 kuna). Tvrtka do sada nije povećala cijene karata, ali će možda to morati napraviti.

“Osjeća se depresija”

Slična situacija je i u Italiji, gdje je sve manji optimizam oko uspješnosti ove sezone. Prije pandemije, turizam je činio oko 14 posto talijanskog BDP-a, a 2019. je ovu zemlju posjetilo više od 63 milijuna turista.

“Osjeća se depresija. Mislili smo da je kriza zbog pandemije gotova, a sada je opet zabilježen pad rezervacija”, rekla je Margherita Capponi, koja radi kao turistički vodič u Rimu.

Bernabo Bocca, predsjednik talijanske hotelske udruge Federalberghi, rekao je da ga najviše brinu troškovi energije, koji su posljednjih mjeseci u Italiji značajno porasli.

“Hoteli troše puno energije. Rade sedam dana u tjednu, 24 sata na dan. Cijena energije je stoga važna komponenta u poslovanju”, kazao je Bocca.

Talijanski ministar turizma Massimo Garavaglia je nedavno spomenuo anketu provedenu među putnicima iz SAD-a u kojoj je 47 posto od 4500 ispitanika reklo da će posjetiti Europu tek kada vide kako će se razvijati situacija u Ukrajini.

“Naravno, ako polovina američkih turista ne dođe u Europu, to će biti drama”, rekao je Garavaglia.

Neki ipak optimistični u pogledu sezone

No mnoge turističke agencije ipak su optimistične u pogledu ove sezone, unatoč ratu koji buja u Europi i pandemiji koronavirusa. Prošli je tjedan putnička agencija Expedia objavila da Europu čeka “dobro ljeto”, dodavši da su američki turisti ove godine pet puta više pretraživali putovanja za Britaniju, Njemačku i Francusku u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Hotelijeri na Costa Blanci su s turističkim agencijama potpisali ugovore s fiksnim cijenama, što će vjerojatno rezultirati manjim brojem otkazivanja. Cuenca, iz lanca hotela Magic Costa Blanca, kazao je kako za sada nije povisio cijene i da je već rezervirana polovina hotelskih soba.

“Morat ćemo pratiti inflaciju i možda ćemo morati prilagoditi naše stope kako bismo zadržali profit. Nećemo imati toliko dobru godinu kao smo očekivali. Ali još uvijek postoji velika potražnja. Naime, ljudi su tijekom pandemije shvatili da bi mogli umrijeti i da neće živjeti vječno pa sada više razmišljaju o odmoru i slobodnom vremenu”, rekao je Cuenca.

Wendy Hartfield, učiteljica iz Yorkshirea u Engleskoj, stigla je prošloga tjedna u španjolski Benidorm s nadom da će upiti dosta sunca i igrati golf. No zbog kiše je većinu vremena provela u zatvorenom.

“Htjela bih se vratiti na ljeto, ali s obzirom na to kako se stvari razvijaju, to bi moglo biti preskupo. Prvo moram platiti račune kod kuće”, kazala je Hartfield, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar