Ove godine na građevinske radove potrošeno 16% više novca nego lani

Biznis 03. pro 202112:16
Ilustracija/Unsplash

Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi za 9,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Građevinski radovi u trećem su kvartalu ove godine ukupno bili vrijedni 7,7 milijardi kuna, od čega se 5,6 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,1 milijardu kuna na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u trećem kvartalu iznosila je 6,1 milijardu kuna, od čega se tri milijarde odnosi na zgrade, a 3,1 milijarda kuna na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 67,1 posto izvedeno je na novogradnjama, a 32,9 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 43,4 posto radova izvršeno na zgradama, a 56,6 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Vrijednost radova u prvih devet mjeseci veća za 16 posto

U prvih devet mjeseci ove godine vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima bila je 16 posto veća nego u istom razdoblju 2020.

Istovremeno, vrijednost novih narudžbi porasla je za 20,3 posto.

Građevinski radovi u prvih devet mjeseci ove godine ukupno su bili vrijedni 22,2 milijarde kuna od čega se na radove obavljene s vlastitim radnicima odnosi 16,1 milijarda kuna, a na radove s podizvođačima 6,1 milijarda kuna.

Vrijednost novih narudžbi od siječnja do rujna 2021. iznosila je 19,4 milijarde kuna, od čega se 9,2 milijarde odnosi na zgrade, a 10,2 milijarde kuna na ostale građevine, pokazalo je izvješće DZS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar