Potražnja za njemačkim proizvodima snažno pala treći mjesec zaredom

Biznis 07. lip 202210:46
Izvor: DAVID HECKER/AFP

Potražnja za njemačkim industrijskim dobrima snažno je pala u travnju, treći mjesec zaredom, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku, odražavajući smanjene narudžbe iz inozemstva pod utjecajem ruske invazije na Ukrajinu.

Nove narudžbe u njemačkoj industriji pale su u travnju za 2,7 posto u odnosu na ožujak kada su smanjene čak 4,2 posto, utvrdio je Destatis na temelju sezonski prilagođenih podataka.

VEZANE VIJESTI

Potražnja se u travnju smanjila treći mjesec zaredom, što se u prvom redu može povezati s ratom u Ukrajini, ističu u ministarstvu gospodarstva i zaštite klime.

U odnosu na prošlogodišnji travanj kalendarski prilagođena potražnja za njemačkim industrijskim dobrima potonula je 6,2 posto. U ožujku bila je manja za 3,1 posto, pokazali su revidirani podaci.

Inozemna potražnja pala je u travnju za 4,0 posto u odnosu na ožujak, uz izrazitiji pad narudžbi iz ostalih zemalja eurozone, za 5,6 posto. Narudžbe iz ostalih zemalja smanjene su 3,0 posto.

Domaća potražnja kliznula je 0,9 posto.

Najsnažnije je u travnju pala potražnja za investicijskim dobrima, za 4,3 posto, a slijede potrošačka dobra s padom novih narudžbi za 2,6 posto.

“Potražnja je ponovo bila slaba, posebno u inozemstvu, zbog pojačane neizvjesnosti koju stvara ruska invazija u Ukrajini”, konstatiraju u ministarstvu gospodarstva.

“No, knjige narudžbi i dalje su dobro popunjene, a u pojedinim privrednim granama priljev narudžbi zapravo je pojačan”, ističu, ukazujući na 3,8-postotni rast narudžbi strojeva i 7,7-postotni u industriji odjeće.

Snažno je pak prigušena potražnja u ključnom automobilskom sektoru koji je bilježio 8,6 posto manje narudžbi, dodaju, zaključivši da su izgledi za industriju u idućim mjesecima “prigušeni”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar