Skuplje i u susjedstvu: Evo koliko su u Sloveniji porasle cijene hrane, goriva..

Biznis 29. tra 202214:23 0 komentara
Artem Beliaikin/Pexels/Ilustracija

Inflacija mjerena potrošačkim cijenama u Sloveniji je u ovogodišnjem travnju dosegnula 6,9 posto na godišnjoj razini, a njezin rast posljedica je ponajprije skoka cijena goriva i hrane, objavio je u petak slovenski statistički zavod.

Rast inflacije tako je ubrzao u odnosu na ožujak, kada je godišnja stopa inflacije bila 5,4 posto. U odnosu na ožujak, potrošačke cijene u travnju su u Sloveniji bile 2,6 posto više.

Prema podacima statističkog zavoda, tekuća goriva poskupjela su u godinu dana za 35,9 posto, a cijene hrane za 9,2 posto. U skupini hrane najviše su poskupjeli jestivo ulje i masnoće, za sedam posto, zatim meso, za 6,3 posto, povrće za 5,2 posto te pekarski proizvodi za 2,9 posto.

vezane vijesti

Troškovi opremanja i tekućeg održavanja stanova viši su za 9,2 posto, cijene automobila su porasle 11 posto, a cijene ugostiteljskih usluga za 7,9 posto.

Najveći pad zabilježile su cijene električne enegije, za 21,6 posto, zahvaljujući vladinim mjerama usmjerenim na suzbijanje rasta tih cijena.

Cijene robe na godišnjoj su razini u prosjeku u zadnjih godinu dana skočile za 7,9 posto, a cijene usluga za pet posto.

Godišnji rast cijena u Sloveniji, mjeren harmoniziranim indeksom rasta životnih troškova koji koristi europsku statistički ured, u travnju je dosegnuo 7,4 posto, što je nešto niže od prosjeka eurozone, koji je u travnju iznosio 7,5 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.