Swiss Re: Ova će godina biti među najskupljima u povijesti osiguranja

Biznis 14. pro 202113:16

Uragan Ida i zimska oluja koja je Teksasu donijela temperature ispod nule, prouzročivši velike štete na infrastrukturi, osigurat će 2021. godini mjesto među najskupljima u povijesti osiguranja, objavio je u utorak Swiss Re.

Švicarska tvrtka podsjeća da je u ovogodišnjim prirodnim katastrofama stradalo ili se još vodi kao nestalo više od 10 tisuća ljudi.

Osigurane štete od prirodnih katastrofa dosegnule su pak 105 milijardi dolara, što je 2021. svrstalo na četvrto mjesto ljestvice najskupljih otkako je Swiss Re u 1970. počeo voditi evidenciju.

Najskuplja je godina za osiguravatelje bila 2017., s uraganima Harvey, Irma i Maria. Slijedi 2011. godina, koju su obilježili veliki potresi u Japanu i na Novom Zelandu, te 2005., kada je uragan Katrina poharao New Orleans.

Analiza ovogodišnjih šteta pokazala je pak da je uragan Ida na području od New Orleansa do New Yorka prouzročio osigurane gubitke u rasponu od 30 do 32 milijarde dolara. Zimska oluja Uri najteže je pogodila Teksas, a rezultirala je gubicima od 15 milijardi dolara.

Osigurane štete od poplava u Njemačkoj i okolnim europskim zemljama iznosile su 13 milijardi dolara.

Švicarski reosiguravatelj upozorava da bi godine koje dolaze mogle donijeti još veće gubitke jer se stanovništvo i industrija sučeljavaju s mogućnošću sve težih vremenskih nepogoda.

“Gubici prouzročeni prirodnim katastrofama vjerojatno će i u predstojećem razdoblju rasti snažnije od globalnog BDP-a, s obzirom na povećanje bogatstva, urbanizaciju i klimatske promjene”, navodi Swiss Re u godišnjem priopćenju.

Neki su osiguravatelji u takvim uvjetima počeli podizati cijene polica, a na nekim su područjima čak prestali pružati usluge osiguranja, napominje Reuters.

Intenzitet brojnih nepogoda u 2021. godini dodatno su pojačale klimatske promjene, ističu znanstvenici, upozoravajući da će u idućim godinama biti još češće i ekstremnije, budući da će temperatura na Zemlji nastaviti rasti i u idućim desetljećima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar