UGP: Ukidanje obvezne članarine u HGK bila bi velika stvar za konkurentnost

Biznis 29. sij 202111:16
Hrvatska gospodarska komora, HGK
Marko Lukunic / PIXSELL

UGP: Ukidanje obvezne članarine u HGK bila bi velika stvar za konkurentnost

“Smatramo da je potencijalno ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK velika stvar za Hrvatsku i za konkurentnost hrvatskog gospodarstva”, poručuju iz UGP-a.

Napominju kako imaju vrlo dobru suradnju s mnogim klubovima u Hrvatskom saboru i nadaju se “da će svi doći na glasanje te izglasati ukidanje ovog nameta za poduzetnike”. “Ovo je prilika da zastupnici pokažu da im ne odgovara koruptivna, nekonkurentna i diskriminatorna Hrvatska. Čak 20.000 građana, mahom poduzetnika, izjasnilo se putem peticije da je za ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK”, ističu iz UGP-a.

Podsjećaju kako su početkom ovog tjedna oporbene stranke objavile da će u saborsku raspravu ovaj tjedan biti uvršten prijedlog o ukidanju obveznih članarina u HGK, koji je Most pustio u proceduru u studenom prošle godine.

UGP već mjesecima poziva saborske zastupnike i Vladu da ukinu obveznu članarinu. Ponavljaju kako je “upravo HGK predstavnik svega onoga što nije dobro u sustavu”. “Iako treba predstavljati poduzetnike u Hrvatskoj i osigurati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, nažalost, HGK služi za zapošljavanje podobnih kadrova”, ističu iz UGP-a napominjući kako se gotovo polovica prihoda HGK koristi za plaće zaposlenika te kako se radi o instituciji koja najmanje radi na zastupanju poduzetničkih interesa.

U UGP-u ističu kako “ne traže ukidanje HGK, već traže da izađu na tržište”.  Na taj način, svi oni koji su potencijalno zadovoljni njihovim radom, mogu nastaviti biti članovi, a ostali poduzetnici će imati jedan namet manje i slobodu udruživanja u udruge za koje smatraju da im pomažu u poslovanju, navode iz UGP-a. Smatraju da bi se “ukidanjem obveznih članarina smanjila korupcija i potaknula veća efikasnost takvih institucija”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.