Čovjeku iz Markuševca kuća je stradala u potresu. Na sudu se sada nateže s osiguranjem jer mu ne da novac za štetu

Crna kronika 22. tra 202406:51 1 komentar
Ilustracija/Unsplash

Nedavno se navršilo četiri godine od zagrebačkog potresa, a većinu tog vremena vlasnik kuće iz Markuševca osim na popravke svoje nekretnine potrošio je i na sudsku borbu s osiguravajućom kućom koja mu ne želi isplatiti cijeli iznos odštete.

Općinski građanski sud u Zagrebu sada mu je nepravomoćnom presudom dosudio upravo onoliko koliko je tražio, 29.297,76 eura, a osiguranje će, ako viši sud potvrdi tu presudu, morati isplatiti i kamate od ožujka 2020. godine kada je potres pogodio Zagreb.

U sudskom procesu napravljeno je i nešto više od sedam tisuća eura troškova, koje će, ako presuda postane pravomoćna, također platiti osiguravajuća kuća.

Velika šteta od potresa

Inače, kuća ovog vlasnika od oko 128 kvadrata nalazi se u središtu Markuševca i njezin građevinski dio, kao i stvari bili su osigurani. U potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. pretrpjela je brojna oštećenja – od dimnjaka, krovišta, napuknuća na fasadi, odvajanja stupova od zidova, bubrenja na drvenoj lamperiji.

Najveće oštećenje, kako je vlasnik naveo u tužbi, nastalo je na nosivom zidu prvog kata a osim toga bile su vidljive i pukotine na pročeljima kod prozora, rubova zidova na spojevima podrumskih zidova sa terenskom podlogom, spojevima sa krovištem…

Obitelj morala iseliti

“Kuća više nije bila sigurna za život i morali smo se iseliti. Osiguranje mi je priznalo štetu od oko šest tisuća eura, a onda su mi tijekom postupka isplatili još 7.160 eura. No to nije bilo dovoljno da se namiri cijela šteta”, objasnio je vlasnik kuće.

Od osiguranja je tražio još 29.297 eura jer je, tvrdi, to je iznos koji mu je bio stvarno potreban da obnovi kuću. Kada mu to nisu dali, u rujnu 2020. odlučio ih je tužiti.

Predstavnici osiguranja potvrdili su tijekom procesa da njegova polica pokriva do 850.000 kuna po štetnom događaju, a vlasnik je štetu na kući procijenio na nešto više od 52 tisuće kuna.

Osiguranje ne želi platiti

“Isplatili smo mu 45.706 kuna i uvjereni smo da smo mu na taj način nadoknadili štetu u cijelosti”, tvrdili su na sudu. Troškovnik kojeg je vlasnik kuće priložio uz tužbu nisu priznali jer, kažu, iz navedenih stavki proizlazilo je da je predviđena rekonstrukcija objekta, a ne samo sanacija oštećenja od potresa.

“Uvjet za osiguranje građevinskog dijela kuće i stana jest da se nadoknađuju nužni troškovi popravka u trenutku nastanka osiguranog slučaja koji su potrebni da bi se osigurani predmet doveo u stanje u kojem je bio prije oštećenja po cijenama materijala i rada umanjenima za vrijednost ostatka, dok troškovi za izmjene, poboljšanja ili usavršavanja padaju na teret osiguranika”, objašnjavali su zašto bi sud trebao odbaciti tužbu vlasnika kuće iz Markuševca.

Zašto se proces otegnuo?

Na kraju je sud morao angažirati vještaka da utvrdi kolika je šteta nastala i kakvi su radovi zapravo predviđeni i koliko oni koštaju.

Vještak je pregledao kuću, te detaljno pobrojao sva oštećenja. Objasnio je zatim da su radovi koji su bili predviđeni troškovnikom oni nužni radovi kojima bi se objekt doveo u stanje od prije potresa.

“Ne radi se o poboljšanjima kako to pogrešno smatraju predstavnici osiguranja”, izjavio je. I dok je prema njegovom prvom izračunu trošak sanacije bio oko 216 tisuća kuna, kada je svoje zaključke obrazlagao u sudnici taj trošak je već narastao na oko 256 tisuća kuna, bez PDV-a.

Što je utvrdio sud?

“Ocjenom svih provedenih dokaza utvrđeno je da je kao posljedica potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020. na ovoj nekretnini u Markuševcu doista nastala šteta u iznosu od 256.320 kuna što iznosi 34.019 eura. To s PDV-om iznosi 42.524 eura. Ovako utvrđeni iznos štete umanjen je za nesporno isplaćeni iznos prije podnošenja tužbe te je utvrđeno da vlasniku kuće pripada pravo na isplatu osigurane svote u visini nastale štete od 29.297,76 eura, koliko i potražuje ovom tužbom”, navedeno je u presudi na koju osiguranje ima pravo uložiti žalbu.

O toj žalbi odlučivat će viši sud, što znači da će se ovaj proces i četiri godine nakon potresa još neko vrijeme odužiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare