Lažni brokeri zvali ženu na mobitel, ona im uplatila pola milijuna kuna

Crna kronika 13. pro 202215:11 0 komentara
Pixabay

Bez pola milijuna kuna ostala je 63-godišnja hrvatska državljanka, koja je, u nadi da će ostvariti profit u trgovanju dionicama nafte, internetski uplatila novac prevarantima koji su joj se lažno predstavili kao brokeri.

Naime, oštećenu su od rujna ove godine na njezin mobilni telefon u više navrata pozivale nepoznate osobe predstavljajući joj se kao brokeri te ju uvjerili u trgovanje dionica naftom preko njihovog ”tradera” (online trgovanje) na internetskoj stranici. Oštećena je, u zabludi da će ostvariti profit, na razne račune u više navrata u od rujna do prosinca ove godine uplatila oko 500 000 kuna zbog trgovanja dionicama nafte. Uskoro je na internetu naišla na upozorenja i informaciju da se radi o grupi organiziranih prevaranata te da joj neće vratiti novce te je shvatila da je prevarena pa je događaj prijavila policiji, priopćila je PU primorsko-goranska.

VEZANA VIJEST

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, policija građanima savjetuje da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Objašnjavaju da se takve i slične prevare i investicijske prevare najčešće događaju upravo u online kupovini, pri čemu ih prevaranti navode da pomisle kako su na tragu pametnog ulaganja ili im daju izvrsnu lažnu online ponudu.

O vrstama internetskih prevara više možete doznati na: https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!