Medicinska sestra za mito upisivala ljude kao cijepljene, određen joj pritvor

Crna kronika 01. pro 202111:13 > 11:26 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL/ilustracija

Medicinskoj sestri (31) koja je u Zagrebu uhvaćena kako je na popis cijepljenih stavljala ljude koji su je potplatili, a kako bi oni na temelju toga mogli izvaditi covid-potvrde, određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Istražni zatvor je određen i jednom od osumnjičenih, 22-godišnjaku koji je posredovao u davanju mita.

Prijedlog Državnog odvjetništva da se medicinskoj sestri i 22-godišnjaku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedok je odbijen pa je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo žalbu na ovu odluku.

Podsjetimo, uhićena sestra je tijekom listopada iskoristila svoju ovlast te u sustav unijela netočne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva, i to početkom kolovoza 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu cijepljeni, javlja PU zagrebačka.

Platila da dobije covid-potvrdu pa prelazila granicu

Naime, 28-godišnjakinja je tijekom listopada poslala novac 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove kako bi dobila važeću covid-potvrdu. Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može izraditi važeću potvrdu.

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav.

Nakon proteka tjedan dana osumnjičeni 30-godišnjak je u ljekarni na području Velike Gorice podigao covid-potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj e-mailom. Ona je covid-potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak predao osobne podatke i novac 58-godišnjem zaposleniku svojega trgovačkog društva budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi.

Ponovno su uz pomoć osumnjičenih muškaraca osobni podaci i novac predani osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba, koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoju ovlast i unijela u informacijski sustav netočan podatak o cijepljenju 65-godišnjaka.

Nakon nekoliko dana, kada je covid-potvrda bila gotova, u ljekarni na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak podigao je potvrdu, koja je predana 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu.

Komora osudila krivotvorenje covid-potvrda

Hrvatska komora medicinskih sestara je nakon uhićenja najoštrije osudila ovaj slučaj.

“Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije osuđuje bilo koji čin krivotvorenja covid-potvrda.

Komora će tražiti izvještaj od institucije u kojoj je osumnjičena i privedena medicinska sestra radila, kao i od osumnjičene medicinske sestre, kako bi mogli pokrenuti postupak.

Bilo koji postupak zloupotrebe covid-potvrda kao i njihovo krivotvorenje baca loše svijetlo na tisuće medicinskih sestara koje svoj poziv obavljaju savjesno i predano, u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Komora medicinskih sestara još jednom poziva građane na cijepljenje protiv covida-19 i na pridržavanje svih epidemioloških mjera jer je to jedini put prema izlazu iz epidemije”, stoji u reakciji HKMS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.