Željku Dolačkom potvrđeno 6 godina zatvora za krađu zlata iz sefa

Crna kronika 25. velj 202113:01 > 13:33 1 komentar
Marko Prpic/PIXSELL

Bivši šef zagrebačke krim policije Željko Dolački proglašen je prije dvije godine krivim za krađu zlata u sjedištu policije te je osuđen na šest godina zatvora. Vrhovni sud je sada potvrdio tu presudu.

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti i osuđen na kaznu zatvora 6 (šest) godina. Oduzeta mu je imovinska korist i mora isplatiti Republici Hrvatskoj 3.327.989,00 kuna.

VEZANE VIJESTI

Optuženik je osuđen jer je kao visoko pozicionirani policijski službenik iskoristio svoj položaj. Bili su mu dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada pa tako i novac i zlato u metalnom sefu (kasi) u njegovom uredu. Novac i zlato u vrijednosti najmanje 3.327.989,00 kuna uzeo je za sebe. Kako bi to prikrio, inscenirao je provalu u jedan ured i provalnu krađu u svoj ured i metalni sef, sve u zgradi policijske uprave, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

 

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju je optuženik osuđen nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Pravilno su kao olakotne okolnosti cijenjenje osobne prilike optuženika, odnosno činjenica da je oženjen i otac troje djece.

Od policijskog službenika se očekuje da nije osuđivan

Iako je do sada neosuđivan, od ovako visoko pozicioniranog policijskog službenika neosuđivanost se i očekuje, pa ta okolnost ovdje ne smije imati znatan utjecaj na odmjeravanje visine kazne. S druge strane, kao otegotno je cijenjeno da je optuženik svojim postupkom nanio sramotu policiji koja je upravo zadužena za sprečavanje kriminalnih aktivnosti. Njegov postupak ima utjecaj i na povjerenje građana u tu instituciju. Način počinjenja kaznenog djela u kojem je podmetao materijalne dokaze radi odvraćanja istrage prema sebi upućuje na određen stupanj drskosti i potpuno nekritičan odnos prema počinjenom kaznenom djelu, navodi se u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

Ovako izrečena kazna primjerena je težini i okolnostima počinjenog kaznenog djela i osobi optuženika. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka, piše Vrhovni sud.

Podsjetimo, bivši šef zagrebačke krim policije Željko Dolački proglašen je prije dvije godine krivim za krađu zlata u sjedištu policije i osuđen na 6 godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.