Danas se obilježava Svjetski dan vozača, a sve je počelo s Josipom Brozom Titom

Auto 15. sij 202411:28 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Međunarodni dan obilježava neku temu ili obljetnicu od opće društvene koristi. Tako su svoj dan dobili i vozači.

Svjetski dan vozača i automehaničara obilježava se svakog 15. siječnja u godini, pa tako i danas.

U Hrvatskoj rijetko tko zna da postoji Međunarodni dan vozača, ali u nekim zemljama se on obilježava. Jedna od takvih je susjedna Bosna i Hercegovina koja će i danas proslaviti dan vozača i to povorkom automobila ulicama gradova.

Prošle godine su tako brojni oldtimeri, putnički automobili, kamioni, autobusi i specijalna vozila prošla Tuzlom i Sarajevom u čast svih vozača i automehaničara, a isto bi se trebalo ponoviti i ove godine.

Kako piše N1 BiH, oni koji su zaradili mirovine za volanom, kažu da je biti profesionalni vozač nekada i danas, velika razlika. Vozila su danas opremljena brojnim sustavima koji olakšavaju posao vozaču, no s druge strane cijena rada je sve niža.

Upravo BiH, kao i Hrvatska, ima problem s odlaskom vozača u razvijenije zemlje koje bolje plaćaju. U nedostatku radne snage mnoge se tvrtke tako okreću umirovljenicima.

No kako je nastao Dan vozača i mehaničara?

Kako piše Anadolu Agency (AA), ovaj datum određen je nakon što je 15. siječnja 1960. godine Josip Broz Tito, tadašnji predsjednik Jugoslavije, postao počasni član Saveza vozača i automehaničara Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!