Doznajte koliko košta zamjena baterije na električnom automobilu

Auto 31. ožu 202315:19 > 18:43
REUTERS/Androniki Christodoulou/File Photo / REUTERS/Rebecca Cook/File Photo

Često se prilikom kritiziranja električnih i plug-in hibridnih automobila mnogi osvrću na problem baterije. One su "krivac" za slabiji doseg, ali i dulje punjenje negoli smo navikli kod automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

No riječ je o tehnologiji koja brzo napreduje te se sa svakim novim modelom povećava doseg te skraćuje vrijeme punjenja. Ipak, svi koji su u životu koristili makar pametni telefon znaju da baterije ne traju vječno. Njihova snaga s vremenom pada, što znači da pada i doseg električnog automobila, što često zahtjeva zamjenu.

Mnogi proizvođači nude garanciju do 150.000 kilometara ili 8-10 godina. Neki, poput Toyote nude i garanciju na bateriju do milijun kilometara. Ali što nakon toga? Mnogi se pitaju koliko će tada koštati zamjena baterije.

Baterije s vremenom degradiraju kao rezultat fenomena koji se naziva “starenje kalendara”. Uz starenje, gubitak performansi baterije povezan je i s uporabom te izloženošću, kaže istraživanje tvrtke Recurrent koja je usporedila cijene zamjena baterija pojedinih modela električnih automobila.

REUTERS/Rebecca Cook/File Photo

Koliko košta prosječna zamjena baterije?

Prosječna cijena zamjene baterije kreće se od 4.600 do 18.000 eura, ovisno o veličini i proizvođaču. Ako je baterija unutar jamstva proizvođača, trebali biste dobiti zamjensku bateriju bez dodatnih troškova. Ali što ako je jamstvo isteklo?

Zamjene baterija su još uvijek rijetke pa je teško pronaći ažurne podatke o troškovima. Istraživanje je pokazalo da među 15.000 vozača električnih vozila stopa kvara baterije iznosi samo 1,5 posto.

Recurrent

Autori su procijenili da je 2019. prosječna cijena paketa baterija bila 148 eura/kWh, što znači da bi trošak zamjene u, primjerice, Teslinim vozilima većeg dometa iznosio bi najmanje 14.800 eura prije troškova ruku, poreza itd. S obzirom da cijena baterija pada, autori zaključuju kako bi do 2025. cijena zamjene za isto vozilo trebala pasti na 5.100 eura, što je velika razlika.

Međutim, vrijedno je napomenuti da je silazni tržišni trend cijene litija posustao u razdoblju od 2021. do 2022., a cijena baterijskih komponenti zapravo je počela malo rasti.

Kako koštaju baterije pojedinih modela?

No vratimo se na konkretne modele automobila. Prije toga treba napomenuti kako analiza ne uključuje troškove ruku i rada, porez, poslovnu politiku servisa i druge stvari koje utječu na cijenu zamjene baterije. Također, ova analiza ne razmatra mogućnost zamjene samo dijelova baterija koji su se pokvarili, jer neki proizvođači nude zamjenu istrošenih ćelija umjesto da se mijenja čitava baterija.

BMW i3 ima baterije s originalnim kapacitetom od 22 kWh, a koja se danas prodaje za 2.300 eura na ebayu. Godine 2016. BMW je izvijestio da bi zamjena baterije na i3 koštala oko 14.500 eura.

Zamjenska baterija za Hyundai Ioniq Hybrid iz 2018. ili 2019. košta oko 2.600 eura. Riječ je o hibridu koji ima puno manju bateriju pa je stoga i cijena niža.

Zamjena baterije od 24 kWh u Nissan Leafu u SAD-u iznosi 5.050 eura, od čega 4.150 eura otpada na samu bateriju. Leaf dolazi i s nešto većom baterijom čija se cijena kreće od 6.000 do 7.000 eura.

Ukoliko trebate zamjenu baterije od 75 kWh u Tesla Modelu 3, u SAD-u ćete platiti samu bateriju 12.500 eura i ruke oko 2.100 eura, što ukupno iznosi 14.600 eura. Za veći Model S cijena baterije iznosi između 11.000 i 14.000 eura. Vlasnik rabljene Tesle Model S iz 2014. otkrio je da bi potpuna zamjena baterije u 2020. koštala 20.000 dolara, što je uključivalo i rad u servisu.

Zamjenska baterija od 35,8 kWh za VW e-Golf koštala je 2021. godine oko 21.500 eura.

Recurrent napominje kako način korištenja baterije može produljiti njezin vijek trajanja i odgoditi zamjenu. Neki od savjeta za to su: izbjegavanje visokih ili niskih razina baterije, korištenje brzog punjenja samo u posebnim prilikama (mala, česta punjenja bolja su od velikih), parkiranje u hladu tijekom toplih mjeseci kako bi baterija bila hladnija, polako ubrzavanje za povećanje dometa, kao i izbjegavanje prevelikih brzina na autocesti te korištenje guma primjerenih sezoni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.