Evo kako možete spriječiti da rezano voće poprimi smeđu boju

Cooking 18. ruj 202316:38 0 komentara
Unsplash

Voće je ukusno, svježe, i puno hranjivih tvari, ali ponekad se suočavamo s problemom enzimskog smeđenja.

Zarobljeni unutar tkiva voća, enzimi su krivci za ovu promjenu boje. Oni su odgovorni za sazrijevanje voća i, kad se voće reže ili počne raspadati, enzimi se oslobađaju iz tkiva voća i dolaze u dodir sa zrakom, što uzrokuje brzu promjenu boje voća. No, ne brinite, postoje načini kako spriječiti ovu neželjenu promjenu boje i očuvati svježinu voća.

Koristite kiseli sok

Jedan od najjednostavnijih načina da spriječite enzimsko smeđenje voća je korištenje kiselog soka poput soka od limuna, naranče ili ananasa. Prije rezanja voća, premažite ga ovim kiselim sokom. Kisela sredina usporava aktivnost enzima i pomaže sačuvati svijetlu boju vašeg voća.

Komercijalni pripravci

Ako želite dodatnu sigurnost, komercijalni pripravci protiv tamnjenja s voćem mogu biti od pomoći. Slijedite upute proizvođača kako biste pravilno koristili ove proizvode i produžili svježinu vašeg voća.

Kombinacija s kiselim voćem

Još jedan trik je miješanje voća koje brzo tamni s kiselim voćem kao što su naranče, mandarine, grejpfrut ili ananas. Prvo pripremite kiselo voće, a zatim narežite ostalo voće i pomiješajte ih zajedno dok ih pripremate. Kiselo voće će pomoći u očuvanju svježine i boje vašeg voća.

Voda s medom

Ako želite dodati malo slatkoće vašem voću i istovremeno spriječiti smeđenje, razmislite o vodi s medom. Razrijedite dvije žlice meda s jednom šalicom vode i koristite tu smjesu za umakanje narezanog voća. Ovo će ne samo spriječiti enzimsko smeđenje već i dodati ukusnu notu vašem voću, piše UNL Food.

Čekajte do posluživanja

Najvažnije od svega je da nareženo voće čekate da ga narežete što bliže vremenu posluživanja. Nakon što ga pripremite, pokrijte ga i ohladite do trenutka posluživanja. Hladite oguljeno i narezano voće i povrće, ali nemojte ih držati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata ukupno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.