Možete jesti krumpir čak i ako ste na dijeti: Ovo su načini kako ga spremiti

Cooking 29. lip 202220:04 0 komentara
Shutterstock

U brojnim dijetama krumpir je "zabranjena namirnica" koju ne smijete konzumirati ako mislite izgubiti višak kilograma.

Glavna je tragedija, kad je krumpir u pitanju, to što je eliminiran iz brojnih jelovnika pripremljenih za gubitak kilograma. Istraživači su testirali tehniku koja ljudskom tijelu pomaže da polako probavi škrob iz krumpira i tako ne poremeti razunu šećera u krvi, a ne dovede u pitanje ni gubitak kilograma. Ovo su načini kako možete jesti krumpir, a da ne brinete o kilogramima.

1. Jednostavna tehnika pripreme krumpira na pravi način

Skuhajte krumpir, ohladite ga i smrznite, jer to značajno smanjuje glikemijski indeks u krumpiru i čini ga zdravijim i nutritivno bogatijim. Potom ga blanširajte u 28 grama razrijeđenog octa jer se tim postupkom glikemijski indeks smanjuje za 30 do 40 posto. Možete umjesto octa dodati nekoliko kapi limunovog soka, ali važno je zapamtiti da je ocat moćniji u smanjenju glikemijskog indeksa. Liječnici čak savjetuju dijabetičarima da koriste ocat u svojoj prehrani, jer pomaže u kontroliranju razine šećera u krvi.

2. Druge metode kako reducirati proces stvaranja škroba u krumpiru

a) Krumpir narežite na kockice i blanširajte 30 minuta, kratko ohladite i potom kuhajte jer se tako snižava glikemijski indeks i krumpir postaje lakše probavljiv.

b) Krumpir pripremite tako da ga skuhate u vodi, na pari ili u mikrovalnoj pećnici bez dodavanja drugih sastojaka. Ovako pripremljen krumpir će imati manje soli, šećera i masti.

c) Još jedna od metoda kako zdravije pripremiti krumpir je da ga kuhate neoguljenog, to daje dodatna vlakna.

d) Konzumiranje dvije porcije kuhane brokule s jednom porcijom pire krumpira značajno smanjuje glikemijski indeks.

3. Usporite proces oslobađanja škroba iz krumpira

Ljubitelji krumpira otkrili su dva kritična enzima u našem tankom crijevu, koja polako oslobađaju glukozu iz krumpira. Obično se ti enzimi kreću brže pa brže razgrađuju škrob u krumpiru i brzo ga pretvaraju u glukozu. Ako se škrob u krumpiru sporo razgrađuje, usporava se proces probave i krumpir ne može biti štetan za dijabetičare, a ne može niti ugroziti vaš proces mršavljenja, piše Times of India.

4. S čime ne kombinirati krumpir

Krumpiru ne dodajite tunjevinu ili pileća prsa, jer to udvostručuje količinu inzulina koje vaše tijelo mora obraditi. Životinjski proteini pogoršavaju stvari, dok ih biljni proteini poboljšavaju, jer aminokiseline razgranatog lanca ubrzavaju metabolizam.

Stoga, uživajte u krumpiru na pravi način i ne morate ga uklanjati iz svoje prehrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!