Možda cijelo vrijeme krivo skladištite krumpir! Evo kako ga možete održati svježim

Cooking 20. ruj 202314:42 0 komentara
Unsplash

Krumpir je jako korisna namirnica u kuhinji. Možemo ga "pretvoriti" u čips, pire, pečenje i mnoge druge ukusne kreacije.

Bilo da igra glavnu ulogu u jelu ili je samo sporedni igrač, skromni krumpir uvijek je dobrodošao dodatak brojnim obrocima. Međutim, koliko god krumpirir bili svestrani, to korjenasto povrće ima svoj rok trajanja, a brzina propadanja ovisi o načinu na koji ih čuvate.

Možda ste čuli da krumpire ne treba čuvati u hladnjaku, no najnovije istraživanje sugerira suprotno, piše Daily Record.

Zbog zabrinutosti da bi čuvanje krumpira u hladnjaku moglo potaknuti stvaranje dodatnih šećera u krumpirima, koji se potom pretvaraju u akrilamid – tvar koja se povezuje s rizikom od raka prilikom kuhanja – ovaj pristup je neko vrijeme smatran potencijalnim zdravstvenim rizikom.

No, recentna studija Odbora za toksičnost kemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i okolišu (COT) ukazala je na suprotno. Naime, istraživanje je pokazalo da je hladnjak zapravo najbolje mjesto za skladištenje krumpira.

Prije nego što svoje krumpire smjestite u ladice za povrće, postoje dva važna koraka kako biste osigurali maksimalnu svježinu. Vlaga ubrzava propadanje krumpira, pa je najbolje ostaviti ih neoprane dok ih nećete upotrijebiti.

Sylvia Anderson, stručnjakinja za sigurnost hrane, savjetuje: “Vlaga može uzrokovati truljenje krumpira, stoga ih je bitno držati suhima. Obrišite svaku prljavštinu prije nego što ih spremite i izbjegavajte pranje dok niste spremni za njihovu upotrebu.”

Još jedan koristan savjet je da držite krumpire podalje od određene hrane kako biste im produžili rok trajanja. Sylvia dodaje: “Držite krumpire odvojeno od luka, jabuka i nekih drugih proizvoda osjetljivih na etilen kako biste im produžili rok trajanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.