Pita od sira jedan je od onih kolača koji su dobrodošli na svakom stolu. Gotovo svi je vole i svatko ima neki svoj stari recept kojem vjeruje i kojem se vraća kada se zaželi ovog deserta. Prilikom istraživanja recepata sigurno ste naišli i na onaj za lijenu pitu od sira.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
– 4 žumanjka
– 150 g šećera
– 220 g maslaca
– 370 g glatkog brašna
– 5 g praška za pecivo
SASTOJCI ZA NADJEV:
– 500 g svježeg sira
– 150 g šećera
– 2 žlice oštrog brašna
– 4 bjelanjka
– 1 žlica limunovog soka
PRIPREMA:
1. Pjenasto umutiti žumanjke i šećer. Zatim umutiti maslac. Prosijati brašno s praškom za pecivo pa rukom umijesiti tijesto. Podijeliti ga na dva dijela. Jedan dio razvaljati i prebaciti u pekač, a drugi dio staviti u prozirnu foliju pa u frižider dok pripremite nadjev.
2. Umutiti sir, šećer i limunov sok pa dodati oštro brašno. Nakon toga umutiti snijeg od bjelanjaka i lagano, žlicom spojiti smjese.
3. Nadjev staviti na tijesto i poravnati. Iz frižidera izvaditi ostatak tijesta, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi i staviti na nadjev od sira. Izbockati vilicom da zrak može izlaziti tijekom pečenja. Pekač koji koristite može biti veličine 20×30 cm pa će vam kolač biti viši.
4. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 35 minuta. Probosti čačkalicom da vidite je li kolač gotov. Ohladiti i poslužiti.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!