Recept: Zapečena tjestenina s mesom i sirom

Cooking 02. velj 202208:14 0 komentara
Shutterstock

Kremasta tjestenina sa mljevenim mesom i dvije vrste sira zapečena u pećnici.

Sastojci:

Umak:

– 500 g mljevene junetine

– 800 g pelata

– 2 velike žlice koncentrata rajčice

– 2 mrkve

– 2 stabiljke celera

– 1 luk

– 1 lovorov list

– 1 dl bijelog vina

– 1 velika žlica šećera

– sol, papar

– masnoća za dinstanje

– povrtni temeljac ili kocka po potrebi

i još:

– 400 g tjestenine

– 150 g parmezana

– 300 g mozzarelle

Priprema:

Prvo napravite umak. Luk, mrkvu i celer očistite i nasjeckajte na sitno. U loncu na malo ulja dinstajte mljeveno meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju, oko 10 minuta.

Izvadite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći izdinstajte luk dok ne omekša. Dodajte mrkvu i celer, pa dinstajte sve zajedno nekoliko minuta uz redovno miješanje.

Sve zalijte bijelim vinom i kuhajte dok ne ispari alkohol.

Dodajte pelat i koncentrat rajčice, pa dobro promiješajte. Posolite, popaprite, dodajte lovorov list i malo šećera.

Vratite u lonac mljeveno meso, smanjite temperaturu, poklopite i pustite da se kuha oko sat vremena. Povremeno promešajte umak. Po potrebi i želji dodatno začinite.

Ukoliko je umak gust, dodajte malo povrtne juhe.

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, ocijedite ih i prebacite u posudu s umakom. Dobro promiješajte, pa dodajte naribani parmezan i opet promiješajte.

Prebacite sve u posudu za pečenje.

Mozzarellu narežite na kolutove, poredajte preko tjestenine i stavite u pećnicu  zagrijanu na 180 stupnjeva.

Pecite 15 minuta, dok se sir ne otopi i zapeče.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!