Što kad ponestane krušnih mrvica? Iskoristite neku od ovih zamjena

Cooking 08. lip 202210:00 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Dvije su osnovne zadaće krušnih mrvica. One djeluju ili kao hrskavi prekrivač za meso, povrće, ribu, kakav dobar složenac ili popečke, ali i spajaju sastojke u istim tim popečcima, mesnoj štruci ili okruglicama. Međutim, ako nemate krušne mrvice u smočnici, bez brige, postoje alternativna rješenja.

Tražite li hrskavu zamjenu, prva i najbolja opcija svakako su kukuruzne pahuljice. Usitnite ih u blenderu ili rukama, uvaljajte u njih komade piletine i ispecite u vrućem ulju ili, još bolje, u pećnici. Želite li postići još bolju teksturu, pahuljice pomiješajte s maslinovim uljem ili otopljenim maslacem i tostirajte ih pet do sedam minuta na 180 stupnjeva u pećnici te ih potom koristite kao zamjenu za krušne mrvice. Jelo će biti još hrskavije, a ostatak možete spremiti u staklenku i iskoristiti kod idućeg pohanja.

Osim pahuljica, dobra opcija bit će i obični krekeri. Krekere možete i pomiješati sa sirom pa ih posuti po složencu s tjesteninom ili povrćem. Dobit ćete divan, hrskavi posip koji će podići jelo na višu razinu.

Za pečenje u pećnici dobra opcija su i orašasti plodovi kao što su lješnjaci ili bademi. No, kod korištenja orašastih plodova valjda pripaziti na duljinu pečenja/prženja kako ne bi izgorjeli. Upravo ih se zato preporučuje koristiti samo za komade kojima nije potrebno preduga termička obrada, poput ribe ili piletine. Baš kao što je to slučaj kod krekera, manju količinu hrskavih oraščića možete dodati i posipu za složenac.

Također, dobra ideja za posipanje složenca bit će i čvarci. Uparite ih s krekerima ili nekim drugim hrskavim posipom, pomiješajte, pospite po jelu, zapecite i uživajte.

Kada se nađete u situaciji da u smočnici nemate baš ništa od navedenog, ali imate omiljene grickalice, hrskavi prekrivač možete napraviti i od čipsa ili pereca. Grickalice jednostavno usitnite i u njih uvaljajte komade povrća, ribe ili mesa koje ste najprije umočili u brašno pa u jaja. Želite li se dodatno zaigrati, dobra opcija bit će i unaprijed aromatizirani čips (paprika, luk i vrhnje…), a osim toga, dodati mu možete začine po želji te ga aromatizirati sami.

Oni koji su spremni eksperimentirati i vole isprobati drugačije okuse, mogu se pozabaviti i ribanim kokosom kao jednom od opcija za prženje, primjerice, piletine ili ribe. Kokos će jelima dati laganu slatkastu aromu pa će se tako dobro složiti s kakvim curry ili slatko kiselim čili umakom.

Tražite li pak zamjenu za krušne mrvice koja će dobro povezati sastojke određenog jela, odlična opcija bit će zobene pahuljice. S obzirom na to da nemaju neki poseban okus, ubaciti ih možete u najrazličitija jela, pa čak i juhe. Koristiti ih možete i kako biste dobili hrskavu teksturu, no u tom slučaju dobro je pomiješati ih sa začinskim biljem kako bi jelo bilo još ukusnije.

Na isti način kao zobene pahuljice, funkcionirat će i bademovo brašno, a osim teksture i povezivanja, odigrat će ulogu i kada je u pitanju bolji okus. Naime, jelima će dati orašastu notu i učiniti ih još posebnijima.

Ako pak u kuhinjskom ormaru imate samo ono što na prvu izgleda kao prilog, primjerice, rižu i palentu, ne brinite, čak i ovi sastojci poslužit će kao brza zamjena za krušne mrvice u funkciji spajanja sastojaka. Sjetite se samo punjene paprike s rižom koja meso drži na okupu. S druge strane, palenta, koliko god zvuči čudno, bit će odlična zamjena za krušne mrvice u mesnim okruglicama, a njome možete i prekriti ribu te je ispeći u pećnici (posebice riječnu). Bit će divno hrskava, prenosi Dobra hrana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!