Najveća svjetska izložba radova Williama Kentridgea otvara se u Cape Townu

Kultura 24. kol 201913:00 > 13:02
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Najveća svjetska izložba radova međunarodno priznatog umjetnika Williama Kentridgea bit će otvorena u nedjelju u glavnom turističkom gradu Južnoafričke Republike, Cape Townu.

Izložba naziva “Zašto bih oklijevao” predstavit će njegovoj zemlji rođenja stotine radova iz karijere duge 40 godina.

Djela će biti izložena do ožujka iduće 2020. u dvije galerije – Muzeju suvremene umjetnosti Zeitz (Zeitz MOCAA) koji je utemeljio bivši direktor kompanije Puma, Jochen Zeitz, te u muzeju fundacije Norval.

Izložba u muzeju Zeitz fokusirat će se na crteže, animacije, filmove, instalacije i grafike Kentridgea koji je 1955. rođen u Johanessburgu.

Druga će izložba prikazivati isključivo njegove skulpture, odnosno trodimenzionalna djela iz posljednjih 19 godina rada koja su originalno korištena kao rekviziti u njegovim operama i animacijama.

Izložena će biti djela koja je umjetnik posebno izradio za ovu prigodu, poput skulpture mačke inspirirane Pablom Picassom.

Kentridge je trenutno jedan od najuspješnijih modernih umjetnika te su njegovi crteži, filmovi, opere te kazališne predstave popularne diljem svijeta.

Neka od Kentridgeovih djela, koji je i sam u ranoj dobi bio dio pokreta protiv apartheida, bave se južnoafričkom poviješću i društvenom nepravdom, migracijama i razmještanjem na afričkom kontinentu, te obiteljskim temama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mrežaTwitter| Facebook | Instagram.