Salman Rushdie će objaviti memoare o napadu nožem 2022.

Kultura 12. lis 202312:05 0 komentara
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Salman Rushdie objavit će nove memoare koji dokumentiraju kako je preživio pokušaj atentata prošle godine koji ga je ostavio slijepim na jedno oko.

76-godišnji britanski autor rođen u Indiji više je puta izboden na pozornici književnog festivala u državi New York u kolovozu 2022.

Rushdie, koji je tada pretrpio teške ozljede koje su mu promijenile život, objavit će knjigu pod naslovom Knife: Meditations After An Attempted Murder (Nož: Meditacije nakon pokušaja ubojstva), za Penguin Random House 16. travnja sljedeće godine.

Opisana je kao “snažna, duboko osobna i krajnje uzdižuća meditacija o životu, gubitku, ljubavi, moći umjetnosti, pronalaženju snage da se nastavi – i da se ponovno uspravi”.

Dobitnik Bookerove nagrade rekao je: “Ovo je knjiga koju sam morao napisati: način da preuzmem odgovornost za ono što se dogodilo i da umjetnošću odgovorim na nasilje.”

Tijekom napada, Rushdie je zadobio rane na vratu, licu, šaci i abdomenu zbog kojih je izgubio vid na jedno oko, a ruka mu je ostala nepokretna.

U prvom intervjuu nakon napada u veljači rekao je da mu “nije tako loše” s obzirom na težinu incidenta.

Govoreći o Rushdiejevim nadolazećim memoarima, izvršni direktor Penguin Random Housea, Nihar Malaviya, dodao je: “Knife je goruća knjiga i podsjetnik na moć riječi da daju smisao nezamislivom”.

“Čast nam je objaviti knjigu i zadivljeni smo Salmanovom odlučnošću da ispriča svoju priču i vrati se poslu koji voli.”

Napad nije bio prvi put da je Rushdiejev život ugrožen jer je 1989. bivši iranski vladar ajatolah Homeini izdao fetvu pozivajući na njegovu smrt nakon objavljivanja njegovog romana “Sotonski stihovi”, koji neki muslimani smatraju bogohulnim.

Rushdie je svoju spisateljsku karijeru započeo ranih 1970-ih s dvije neuspješne knjige prije “Djece ponoći” o stvaranju Indije, koja je 1981. osvojila nagradu Booker.

Autor je godinama živio skrivajući se u Londonu pod programom zaštite britanske vlade nakon fetve.

Rushdiejeva najnovija knjiga, roman Victory City (Grad pobjede), objavljena je ranije ove godine, napisana je prije napada.

Knife će biti prva knjiga koju je napisao nakon događaja prošle godine.

Vintage, odjel Penguin Random House UK, objavit će Knife 16. travnja 2024.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!