Stotine pisaca čitat će Rushdiejeva djela na ulici u New Yorku

Kultura 19. kol 202208:22 0 komentara
Reuters/Luke MacGregor/File Photo

Stotine pisaca okupit će se u petak ujutro u New Yorku kako bi čitali dijelove iz knjiga Salmana Rushdieja, podsjećajući tako i na događaj koji je održan kada je protiv tog književnika izdana fatva, još 1989. godine.

Među piscima koji će sudjelovati na događaju „Podrška Salmanu“ bit će i Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai, Amanda Foreman, AM Homes, Siri Hustvedt, Hari Kunzru i Gay Talese, piše The Guardian.

Oni će se okupiti na stubištu Javne knjižnice New Yorka u 11 sati po njujorkškom vremenu, tjedan dana nakon što je Rushdie napadnut u državi New York.

Pisac se trenutno oporavlja u bolnici. Zadobio je teške ozljede, rekao je njegov agent – deset je rana nastalih nožem, od kojih ima oštećenja jetre, i živaca oka i ruke. Rushdiejev sin Zafar rekao je da pisac može govoriti i da je „njegov uobičajeni prkosni smisao za humor i dalje netaknut“.

Događaj su organizirali pisci iz udruženja PEN Amerika, Javna knjižnica New Yorka, Rushdiejev izdavač Penguin Random House, i House of SpeakEasy. PEN Amerika naveo je da će okupljeni čitati izabrane tekstove iz Rushdiejeva opusa.

Događaj će se uživo prenositi i na društvenim mrežama, a organizatori su pozvali one koji ne mogu sudjelovati da pokažu svoju podršku i organiziraju slične događaje u svojim mjestima, i korisnike društvenih mreža da objavljuju snimke čitanja Rushdiejevih tekstova koristeći hashtag #StandWithSalman.

Događaj je organiziran po uzoru na javno čitanje „Sotonskih stihova“ održano još 1989. godine, nekoliko dana nakon što je objavljena fetva protiv Rushdieja, a prisustvovalo mu je više od 3.000 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.