Genijalac iz Voštana: Ima 12 godina, izumio igru i želi iskorijeniti neradnike

Lifestyle 02. sij 202219:57 > 19:58 2 komentara
N1

Izradio je društvenu igru, dobio nagradu za slikanje, s tri godine znao prepoznati zastave svih država svijeta, vlastitim rukama slaže kamene kuće i čuva stado krava, a ima tek dvanaest godina. Bože Vukas jedino je dijete u zaseoku smještenom sat vremena vožnje od Splita, želi postati arhitekt i iskorijeniti neradnike, ali i popraviti političare. Priču o genijalcu iz Voštana donosi reporter N1 televizije Hari Kočić.

Dok su mu većini gradskih vršnjaka “oči četvrtaste k’o ekran“, Bože tehnologiju, kaže, izbjegava. Izlazi zajedno sa suncem, kako bi se bavio jednom od svojih ljubavi, slaganjem suhozida.

“Svaki dan po kamen, dva… Treba ovo i pripremit i obradit malo i sve to pomalo… Uzme vremena”, govori Bože Vukas.

U školi niže odlične ocjene, voli, kaže, i slikati, za što je nagrađen na Lidranu, a u kamenu nalazi inspiraciju za filozofiju.

“Svaki put kada se meni zid sruši, a to se desilo nekoliko puta, ja sam naučio neku stvar i ponovo sagradio. Nije to stvar samo kod zidova, već i u životu. Kad se nešto sruši, shvatiš gdje si napravio problem i ponovno gradiš.“

N1

Nedostaju mu samo prijatelji, jer djece u selima više gotovo i nema, pa vršnjake viđa tek svake druge subote u Splitu. “Ali, eto, imam domaćih životinja, tako da mi one naprave neku utjehu, ali ne može to zamijenit ljudsko biće.”

Najmlađi od tri sina, na ponos je roditeljima koji, iako visoko obrazovani, priznaju kako gube utrku s malim genijalcem.

“Sve vam on radi. Nema posla koji mu je težak, niti će reći – neću. Jednostavno sve prihvaća, a voli puno razmišljanja, svojih ideja milijune ima. Ne mogu ga ja pratiti više”, govori kroz smijeh njegov otac Ivan Vukas.

Jedna od ideja, nagrađena na nedavnoj “Enter konferenciji”, održanoj u sklopu Centra izvrsnosti u Splitu, jest i društvena igra “Neradnici“ u kojoj je, prema Božinim riječima, cilj spriječiti neradnike u ometanju radnika pri izgradnji piramide.

Na pitanje koje neradnike prepoznaje u društvu, bez zadrške, odgovara – političare. “Mislim da previše govore, neću sad uvrijediti one koji nešto naprave, ali istina je da većina njih samo sjede i pričaju.“

A Bože, iako voli i pričati, nikako ne voli sjediti. U budućnosti planira ostati u Hrvatskoj pa zajedno s ostalim genijalcima iz Centra za izvrsnost, kako kaže, pokrenuti zemlju i iskorijeniti nerad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.