Oprez! Ove svakodnevne stvari postanu opasno vruće tijekom najvećih vrućina

Lifestyle 14. kol 202307:27 0 komentara
Pixabay

Vraćaju nam se vrućine

Globalno zagrijavanje u tome igra glavnu ulogu, uzrokujući da su toplinski valovi intenzivniji i češći. Porast temperature oceana također pridonosi izrazitom porastu razine vlažnosti i toplinskim valovima na kopnu.

“Studije drugih nedavnih toplinskih valova, poput ekstremne vrućine na pacifičkom sjeverozapadu 2021. i neobične vrućine u ranoj sezoni u Španjolskoj i Portugalu ove godine, otkrile su da su oni bili mnogo vjerojatniji zbog učinaka povećanja stakleničkih plinova”, kaže Anthony J. Broccoli, profesor atmosferskih znanosti. “Sve što može apsorbirati sunčevu svjetlost tijekom vrućeg dana moglo bi postati opasno za dodir jer može doseći temperature koje su više od zraka”, dodaje.

Pazite da se slučajno ne opečete na sljedeće svakodnevne predmete, prenosi Reader’s Digest.

Kolnik

Bilo da se radi o nogostupu, prilazu ili cesti, asfalt lako upija toplinu i postaje nevjerojatno vruć ljeti. Bilo kad između 12 i 16 sati crna ploča se može zagrijati do 60 stupnjeva Celzijusa tijekom ekstremnih temperatura. Za perspektivu, ljudi počinju osjećati bol na temperaturi od 44 stupnjeva Celzijus (vruća voda za kupanje). Na 48 stupnjeva možete zadobiti opekline prvog stupnja, dok se opekline drugog stupnja mogu pojaviti na 54 stupnjeva. Nikako nemojte hodati bosi ni vi ni vaš ljubimac po vrućem asfaltu bez zaštite.

Metalna ograda

Bez obzira na to je li ograda izrađene od aluminija, bakra, željeza ili sličnog materijala, metal je vodič topline i bit će jednako vruć kao temperatura koja od  izvora topline – u ovom slučaju, sunca. Iako se ograda neće zagrijati kao, tava na štednjaku, bit će veoma neugodna na dodir. Stoga budite oprezni s dodirivanjem metalne ograde koja je izravno izložena suncu.

Namještaj na otvorenoj terasi

Osim ako vaš namještaj za terasu nije zaštićen hladom, vjerojatno će biti previše vruć da biste se mogli udobno smjestiti. Ovisno o tome jesu li vaše stolice ili klupe za terasu izrađene od plastike, pomorskog polimera, aluminija, vinila, kovanog željeza ili čelika, mogu doseći 40 do 58 stupnjeva Celzijuse pod užarenim suncem. Razmislite o tome da ih držite pokrivene  jastucima.

Vanjski i unutarnji dio automobila

Vanjski dijelovi automobila također su izrađeni od metala, što znači da su vodiči topline. Ako vaš automobil nije zaštićen garažom, nadstrešnicom ili čak stablom, vjerojatno će vanjski metal biti nepodnošljivo vruć na dodir. Obavezno zaštitite ruke kada otvarate vrata automobila ili pronađite način da svoj automobil zadržite pokrivenim.

Unutrašnjost automobila je druga priča. Prema studiji iz 2018., unutarnja temperatura automobila parkiranog na suncu može doseći i do 47 stupnjeva Celzijusa u samo jednom satu, čineći unutrašnjost smrtonosnom za svakoga tko sjedi u automobilu bez zraka. Vani ne mora biti ekstremno vrijeme da bi unutrašnjost automobila bila opasna. Jedno testiranje je pokazalo da čak i kada je vani bilo 16 stupnjeva, temperatura unutar zatvorenog automobila dosegla je više od 40 stupnjeva u samo jednom satu na suncu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.