Rižina voda za kosu: Zašto je dobra i kako ju možete napraviti i kod kuće?

Sergio Monti / Panthermedia / Profimedia

Jedan od najnovijih trendova, ali ne i tako novih tehnika za uljepšavanje je rižina voda za kosu.

Žene u Aziji, a posebno Japanu, ovaj tretman za kosu koriste već stoljećima kao prirodni proizvod za bolje zdravlje kose. Kao i brojni drugi tretmani, i rižina voda za kosu došla je kao trend i u naše krajeve.

Rižina voda za kosu jest voda u kojoj je odstajala riža te postoje različiti recepti pomoću kojih se priprema. Riječ je o vodi bogatoj ugljikohidratima za koje se vjeruje da mogu pomoći da kosa bude nježna, njegovana i bez oštećenja koje je imala ranije.

No, kakvo je djelovanje rižine vode za kosu i može li zaista pomoći?

Što je rižina voda za kosu?

Rižina voda za kosu je upravo ono što joj ime govori – voda koja je ostala nakon ispiranja riže. Obično se u pripremi riže za konzumiranje u nekom koraku ona treba isprati, prije ili nakon kuhanja. U toj vodi tada, vjeruje se, ostaju brojni nutrijenti, ugljikohidrati i škrob. Umjesto bacanja ove vode, ona se može iskoristiti za bolje zdravlje kose i tjemena. Neki stručnjaci navode da pomaže samo kod tjemena, neki da samo kod kose dok većina navodi kako može imati dobrobiti za jedno i drugo.

Povijest korištenja ovog tretmana seže u Japan kada su rižinu vodu koristile žene višeg staleža kojima je upravo to pomagalo da održavaju svoju kosu dugom i sjajnom. Riža se u njihovoj kulturi koristi i u prehrani. Upravo prilikom izrade riže za hranu se može koristiti njena voda.

Dobrobiti rižine vode za kosu

Rižina voda bogata je vitaminima, aminokiselinama i mineralima poput cinka, magnezija, vitamina B i C te antioksidansima. Ovi sastojci mogu povoljno utjecati na kožu tjemena te poticati stvaranje zdravog okruženja i rasta jake, čvrste i zdrave kose. Antioksidansi u rižinoj vodi za kosu mogu pomoći u popravku oštećenih stanica te njeguju folikulu dlake. Sve to potpomaže bolji rast kose.

Ovo su neke od dobrobiti rižine vode za kosu:

– ojačava folikulu dlake i poboljšava rast kose
– ojačava kosu
– pomaže u zdravlju vlasišta
– smanjuje iritacije
– potiče sjaj kose
– olakšava raščešljavanje
– potencijalno pomaže u bržem rastu kose

Visoka razina škroba u rižinoj vodi za kosu može imati pozitivan učinak na osnaživanje folikule dlake na području tjemena, ali i kroz cijelu kosu. Djeluje slično kao i proteini te tako ojačava dlaku.

Po pitanju iritacija, rižina voda za kosu može smanjiti iritacije jer pomaže u regeneriranju oštećene kože. Istraživanja pokazuju kako škrob iz rižine vode pomaže poboljšati oštećenu kožu kod osoba koje su doživjele iritaciju nakon upotrebe natrijevog sulfata te kod osoba koje pate od dermatitisa.

Ova tekućina pomaže i kod fizičkog izgleda kose te tako može utjecati na pojačavanje sjaja jer potiče hidrataciju kose. Također, smanjuje vidljivost ispucanih vrhova, no ne popravlja magično ispucale vrhove. Međutim, može pomoći u lakšem raščešljavanju kose što dugoročno može utjecati na stvaranje manjeg broja ispucalih vrhova i manje pucanja kose. Rižina voda za kosu mogla bi utjecati na poboljšavanje elastičnosti i jačanje dlake, točnije, davati slične rezultate kao regenerirajuće maske za kosu.

Rižina voda za rast kose se pokazala kao dobra opcija, a razlog je njen pozitivan utjecaj na kožu tjemena. Zbog ranije spomenutih antioksidansa, rižina voda pomaže u popravljanju oštećenja te tako stvara idealnu podlogu za rast nove i jake dlake. Uzrok tome je što djeluje na folikule koje su glavne i odgovorne za rast kvalitetne i jake kose. Također potiče manje pucanje kose što utječe na stvaranje duge i sjajne kose. Ne postoje znanstveni podaci koji bi mogli pokazati utječe li rižina voda na ćelavost i gubitak kose.

Kako napraviti rižinu vodu za kosu?

Postoje različiti recepti za izradu rižine vode za kosu te se ona može izraditi sa sirovom ili kuhanom rižom. Može se koristiti za ispiranje kose, kao šampon ili regenerator ili kao maska za kosu.

Dvije su najčešće metode.

Izrada rižine vode za kosu prije kuhanja

Ova metoda se obično koristi u tradicionalnoj izradi rižine vode za kosu. Radi se tako da se riža stavi u mlaku vodu i promiješa. Dovoljna količina vam je ona koju ćete koristiti za izradu hrane idućeg dana. Ovako rižu možete ostaviti na sobnoj temperaturi do 24 sata, ali je važno da je pokrijete. Nakon 24 sata bi se mogla pokvariti pa je ne bi trebalo namakati duže od toga. Stavite je u hladnjak do trenutka kad ćete je koristiti. Tako može stajati do tjedan dana.

Najbolje i najlakše korištenje je da je prebacite u manju posudu koju možete koristiti pod tušem za kosu.

Izrada rižine vode nakon kuhanja

Osim što se rižina voda može izraditi od sirove riže koja je odstajala namočena u vodi, može se iskoristiti i ona nakon kuhanja. Jednostavno u lonac stavite rižu koju ćete koristiti za izradu hrane bez da ste je ranije namakali.

Nakon kuhanja vodu nemojte baciti već je ostavite da se ohladi. Bit će dosta gusta, ali ne bi trebala imati miris. Nakon što se ohladi prebacite dio u posudu koju ćete koristiti za pranje ili ispiranje kose, a ostatak spremite u hladnjak. Trajanje rižine vode za kosu će biti oko tjedan dana ako se drži na hladnom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare