Stručnjak pojasnio: Morske kornjače ne napadaju, ako vas je ugrizla, branila se!

Lifestyle 03. kol 202310:36 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

Morska kornjača, glavata želva, u plićaku na plaži otoka Čiova ugrizla je kupačicu za leđa i ostavila crveni trag promjera desetak centimetara. Napadi morske kornjače u Jadranu vrlo su rijetki, a razlog je samoobrana što je i ovdje bio slučaj.

Morska kornjača samo se branila se od ljudskog dodira. Plivala je blizu kopna što je bilo dovoljno ovim plivačima da je pokušaju dovući u plićak. “Ni u jednom slučaju nije došlo do samovoljnog napada glavate želve kao što je informacija u javnosti. Zapravo je ona bila u moru kad su je pokušali dodirivati”, rekao je za HRT Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zagreb.

“Morske kornjače nisu agresivne i ne stupaju u interakciju ni s drugim životinjama ni s ljudima kad je vrijeme parenja. Ovo što vidimo zadnjih dana je trenutak kad je bila ugrožena i došlo je do reakcije”, rekla je Tina Belaj, Oporavilište za morske kornjače Plavi svijet, Veli Lošinj.

“Vidljivo je da je ljudi maltretiraju. Životinja se bori da dođe do zraka, okreće se na leđa i isto tako pokušava ugristi”, istaknuo je Holcer.

Glavata želva je najbrojnija vrsta u Jadranu i to joj je najomiljenije stanište. Njen oklop prekriva gotovo cijelo tijelo i sve unutrašnje organe.

“Ako je opazite, zadržite distancu, nemojte plivati s njom, nemojte ugroziti sebe radi fotografije. Najvažnije je da životinja bude sigurna i da tako bude za obje strane”, rekao je Holcer.

Ova želva po svemu sudeći nije ozlijeđena. Uspjela je pobjeći u svoj plavi svijet.

“Nadam se kako pliva i roni, najčešće ozljede su od ribolovnih alata, mreže su za njih posebno pogubne. Kad se sunčaju, mogu ozlijediti leđa i oklop”, rekla je Belaj.

Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.