Oglas

spominjao ih dickens

Znate li da kroasan nije originalno iz Francuske? Neki ga povezuju s Osmanskim carstvom

author
N1 Info
15. lip. 2025. 21:38
conor-brown-sqkXyyj4WdE-unsplash
Unsplash/Ilustracija

Kroasani su danas simbol francuske kuhinje i obožavani su širom svijeta, međutim, rijetki znaju da oni zapravo potiču iz Austrije i da su inspirirani austrijskim pecivom kipferl.

Oglas

Inspiriran austrijskim kipferlom

Kroasani su puterasto, prhko tijesto. Moderni kroasan razvili su francuski pekari u 19. i početkom 20. stoljeća, a postoje mnoge teorije i debate o njegovom nastanku i porijeklu. Francuski pekari koji su razvili moderni kroasan su bili inspirisani austrijskim tijestom u obliku polumjeseca zvanim kipferl. Riječ kroasan također potiče od ovog oblika polumjeseca.

Kipferl se u Austriji pravi i jede stotinama godina, još od 13. stoljeća. Kipferl se pravi od raznih vrsta tijesta, a dolazi i u slatkoj i u slanoj verziji. Danas, ako naručite kipferl, najvjerovatnije ćete dobiti kolačić.

Proslava poraza Osmanskog carstva

Jedna legenda kaže da su austrijski pekari stvorili kipferl kako bi proslavili poraz Osmanskog carstva u bitci kod Beča 1683. godine - inspiriran oblikom polumjeseca na osmanskoj zastavi.

Također, za njegov dolazak u Francusku se veže još jedna legenda koja kaže da su kroasani u Francusku došli s Marijom Antoanetom, donoseći dašak njenog austrijskog odgoja na dvor kralja Luja XVI.Ipak, ne postoje stvarni povijesni dokazi ni za jednu od ovih priča, piše Klix.

Kako su kroasani stigli do Francuske?

Kroasani su se počeli pojavljivati u Francuskoj krajem 17. stoljeća, iako su tek u 19. stoljeću stekli široku popularnost.

Krajem 1830-ih austrijski oficir August Zang otvorio je bečku pekaru (Boulangerie Viennoise ) u Parizu. Pekara je služila bečke specijalitete, uključujući kipferl. Brzo je postala popularna i inspirirala druge francuske pekare.

Kroasani su postali popularni kao doručak - čak ih je i Charles Dickens spomenuo u svom časopisu 1870-ih.

Populariziran početkom 20. stoljeća

Kroasan je postao neizostavni dio francuske kulture doručka tijekom 20. stoljeća, posebno s porastom broja kafića i slastičarnica. Do 1920-ih, bio je glavna poslastica u pariškim kafićima. Popularnost ovog peciva proširila se na međunarodno tržište, učvršćujući njegov status tipične francuske delicije.

Danas se kroasan dodatno razvio, s varijacijama koje uključuju verzije punjene čokoladom i slane opcije punjene šunkom i sirom.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama