Koristite djecu za influencanje? U ovoj državi će vam to i naplatiti!

Magazin 16. kol 202316:35 0 komentara
PhotoAlto / Profimedia

Pregledom društvenih mreža 16-godišnja Shreya Nallamothu iz Illinoisa nije mogla vjerovati koliko je djece u obiteljskim vlogovima. Prisjećajući se mnogih kućnih videa koje su njeni roditelji snimali tijekom djetinjstva, Shreya je počela cijeniti činjenicu da su te snimke ostali unutar obitelji. Ovo je potaknulo njenu svijest o tome kako obiteljsko vloganje u suštini dijeli izuzetno privatne i intimne trenutke putem interneta. Nedugo nakon pisala je senatoru...

Nallamothu je prošle godine napisala pismo senatoru Daveu Koehleru, pozivajući ga da razmotri zakone za zaštitu mladih influencera. Prošlog je tjedna njena država Illinois postala prva koja je donijela zakon kojim se uspostavljaju zaštitne mjere za maloljetnike koji se pojavljuju u video snimkama na internetu.

Guverner Pritzker u petak je potpisao zakon inspiriran pismom kojim se mijenja državni Zakon o dječjem radu koji će omogućiti tinejdžerima starijim od 18 da poduzmu pravne radnje protiv svojih roditelja ako su prikazani u monetiziranim videima na društvenim mrežama i nepravilno kompenzirani.

Počevši od 1. srpnja 2024., roditelji u Illinoisu će morati staviti sa strane 50 posto zarade za dio sadržaja u blokirani zakladni fond za dijete, na temelju postotka vremena koliko se dijete pojavljuje u videozapisu.

“Razumijemo da bi i roditelji trebali dobiti naknadu jer imaju pravo na ovo, ali ne želimo zaboraviti dijete”, rekao je Koehler za CNN.

Mnogi roditelji vlogeri ili influenceri na društvenim mrežama objavljuju više videozapisa svaki mjesec, dijeleći intimne detalje o svojim životima. Iako se u videima uglavnom pojavljuju djeca, roditelji nisu imali zakonsku obvezu dati im bilo kakav dio zarade.

Novi zakon napravljen je po uzoru na Cooganov zakon iz 1936. godine, kada su holivudskog glumca roditelji prevarili kako bi uzeli njegovu zaradu. Taj zakon je zahtijevao od roditelja da dio od 15% dječje zarade stave na račun kojem dijete može pristupiti nakon 18. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!