Prevara na Facebooku koja vas može skupo koštati: Ovo su znakovi koji će vam pomoći da je prepoznate

Magazin 12. ožu 202407:15 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost savjetuju korisnike društvene mreže Facebook da pripaze na tri znaka koja im mogu otkriti da su meta prevaranata.

Facebook Marketplace jedan je od najpopularnijih načina kupnje i prodaje robe na internetu. Olakšava povezivanje s ljudima, čak vam omogućuje da im izravno šaljete poruke. Ali otkriveno je da popularna aplikacija ima tamnu stranu: prijevare.

“Iako je Facebook Marketplace izvrstan način za pronalaženje odjeće, namještaja i drugih artikala po sniženim cijenama, postoji rizik da budete prevareni, zbog čega je ključno biti posebno oprezan i kao kupac i kao prodavač”, naveli su stručnjaci za kibernetičku sigurnost, prenosi The Sun.

Znakovi prijevare

Mamac

Prvi je poznat kao mamac. To je kada odete na Marketplace i pronađete popularan proizvod dostupan po niskoj cijeni. Obično će cijena biti toliko dobra da je ne možete preskočiti, pa im pošaljete poruku. Međutim, proizvod koji kupac prodaje zapravo se ne prodaje.

“Jednom kad je kupac namamio žrtvu da kupi proizvod, reći će da više nije dostupan, ali će ponuditi sličan proizvod po višoj cijeni ili nižoj kvaliteti”, naveli su.

Depoziti

Ovo se osobito primjenjuje ako se radi o skupom proizvodu. Prevarant će od vas obično tražiti da date depozit kako biste jamčili da ćete stvarno kupiti predmet.

Ali nikada nemojte uplatiti novac prije nego što se ne sastane s prodavačem,

“Ako vas prodavač traži da mu platite polog, najbolje je da ga ne plaćate jer se vjerojatno radi o prijevari”, rekli su stručnjaci.

Darovne kartice

Prevaranti će od vas tražiti da proizvod platite darovnim karticama, umjesto pouzdanim načinom plaćanja. Zatim će vam se reći da pošaljete broj darovne kartice prije nego što pošalju artikl.

“Predmet o kojem je riječ možda nije ono što je kupac namjeravao kupiti ili možda neće dobiti nikakav predmet”, upozorili su.

“Poklon karticama nije moguće ući u trag, što je razlog zašto prevaranti radije odabiru darovne kartice kao oblik plaćanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!