Trebate li uopće smršavjeti? Evo kako odrediti koja je vaša zdrava težina

Lifestyle 15. ožu 202408:15 0 komentara
Unsplash

Vaganje se može činiti zastrašujućim i mnogi se pojedinci mogu osjećati nelagodno razmišljajući o svojoj težini. Međutim, ključno je prepoznati da tjelesna težina služi kao samo jedan aspekt cjelokupnog zdravlja. Prije donošenja odluke o gubitku tjelesne težine ili debljanju važno je konzultirati se s liječnikom.

Kako se određuje zdrava tjelesna težina?

Medicinski stručnjaci uzimaju u obzir različite čimbenike pri određivanju zdravog raspona težine prilagođenog pojedincu.

Ovi čimbenici ne obuhvaćaju samo indeks tjelesne mase (BMI) i opseg struka, već se također uzimaju u obzir:

– dob

– etnička pripadnost

– sastav tijela

– povijest bolesti

– osjetljivost na određena zdravstvena stanja.

Osim toga, kada procjenjuju brige povezane s težinom, liječnici mogu procijeniti čimbenike rizika za srčane bolesti, kao što su visoki krvni tlak, razine kolesterola, šećer u krvi, navike pušenja i obiteljska povijest bolesti, piše Kreni Zdravo.

BMI i mjerenje opsega struka

BMI i mjerenje opsega struka obično se koriste za mjerenje odgovarajućeg raspona težine. BMI, izračunat iz težine i visine, kategorizira pojedince kao pothranjene, prekomjerne težine ili pretile.

Iako BMI nudi grubu procjenu tjelesne masnoće i povezanih zdravstvenih rizika, važno ga je tumačiti zajedno s drugim mjerenjima, poput opsega struka i omjera struka i bokova.

Omjer struka i bokova pruža uvid u raspodjelu masti, ključni čimbenik koji utječe na zdravstvene rizike. Unatoč njegovoj korisnosti, dobivanje točnih mjerenja može biti izazovno.

Stoga, oslanjanje isključivo na BMI ili omjer struka i bokova možda neće pružiti sveobuhvatnu sliku zdravlja.

Održavanje zdrave tjelesne težine

Održavanje zdrave tjelesne težine uključuje prilagodbe načina života, uključujući odgovarajuće spavanje, upravljanje stresom, uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu i rješavanje svih temeljnih zdravstvenih problema uz liječničko vodstvo.

S druge strane, dobivanje na težini može zahtijevati strategije kao što su vježbe za izgradnju mišića, međuobroci bogati proteinima i modifikacije prehrane.

Savjetovanje s liječnikom ključno je kada se upuštate u pothvate vezane uz težinu. Liječnici mogu procijeniti potencijalne rizike i dati preporuke za postizanje određenih zdravstvenih ciljeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!