Znate li za što sve može poslužiti talog kave? Znanstvenici su došli do nevjerojatnog otkrića

Magazin 05. sij 202408:59 0 komentara
Unsplash/Athena Lam

Većina ljudi voli započeti dan mirisnom jutarnjom kavom, no jeste li znali za što sve može poslužiti njen talog? Australski su znanstvenici došli do nevjerojantog zaključka da bismo preradom i dodavanjem pougljenjenog taloga kave u smjesu mogli proizvoditi 30 posto jači beton.

Naime, ovo bi istraživanje moglo riješiti više problema u isto vrijeme.

Svake godine svijet proizvede nevjerojatnih 10 milijardi kilograma otpada od kave. Većina taloga završi na odlagalištima smeća.

“Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer emitira velike količine stakleničkih plinova, uključujući metan i ugljični dioksid, koji pridonose klimatskim promjenama”, objasnio je inženjer Rajeev Roychand sa Sveučilišta RMIT.

S rastućim svjetskim građevinskim tržištem, postoji i sve veća potražnja za betonom koji zahtijeva velike resurse, što uzrokuje još jedan niz ekoloških izazova.

“Vađenje prirodnog pijeska iz riječnih korita i s obala kako bi se zadovoljili brzo rastući zahtjevi građevinske industrije ima veliki utjecaj na okoliš”, rekao je inženjer RMIT-a Jie Li.

“Postoje kritični i dugotrajni izazovi u održavanju održive opskrbe pijeskom zbog ograničene prirode resursa i utjecaja eksploatacije pijeska na okoliš. Pristupom kružnog gospodarstva mogli bismo zadržati organski otpad izvan odlagališta i također bolje sačuvati naše prirodne resurse poput pijeska”, kazao je.

Organski proizvodi poput taloga kave ne mogu se dodati izravno u beton jer propuštaju kemikalije koje slabe čvrstoću građevinskog materijala. Dakle, koristeći niske razine električne energije tim je zagrijao talog kave na više od 350 °C dok joj je bio uskraćivan dotok kisika.

Ovaj proces se naziva piroliza. Taj proces razgrađuje organske molekule, što rezultira poroznim ugljenom bogatim ugljikom koji se naziva biougljen, a koji može stvoriti veze s cementnom matricom i time se ugraditi u nju.

Roychand i kolege također su pokušali pirolizirati talog kave na 500 °C, ali dobivene čestice biougljena nisu bile tako jake.

Znanstvenici su upozorili da još moraju procijeniti trajnost svog cementnog proizvoda. Sada rade na testiranju koje pokazuje kako se hibrid kava-cement ponaša u ciklusima smrzavanja/odmrzavanja, upijanju vode, abrazijama i mnogim drugim stresorima, piše Science Alert.

Tim također radi na stvaranju biougljena iz drugih izvora organskog otpada, uključujući drvo, otpad od hrane i poljoprivredni otpad.

“Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali ova uzbudljiva otkrića nude inovativan način da se uvelike smanji količina organskog otpada koji odlazi na odlagalište”, rekla je inženjerka RMIT-a Shannon Kilmartin-Lynch.

“Inspiracija za moje istraživanje, iz domorodačke perspektive, uključuje brigu o zemlji, osiguravanje održivog životnog ciklusa za sve materijale i izbjegavanje bacanja stvari na odlagalište kako bi se smanjio utjecaj na okoliš”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!