Očevi su sretniji od majki, tvrde znanstvenici. Evo zašto

Lifestyle 28. svi 202308:15 0 komentara
PIxabay / Ilustracija

Očevi su sretniji kada provode vrijeme i komuniciraju sa svojom djecom. Oni su također manje izloženi stresu kada su u pitanju djeca. To su zaključci istraživanja koje je provela grupa znanstvenika kako bi istražila kako se roditelji osjećaju kad je u pitanju odgoj.

Studija je pokazala da je roditeljstvo izazovna i rodno uvjetovana odgovornost, pri čemu očevi doživljavaju više emocionalnih nagrada, poput veće sreće, nižih razina stresa i manje umora od majki, piše Psychology Today.

Prema istraživanju, očevi imaju višu razinu zadovoljstva životom i osjećaju se povezanijima s djecom od majki. Osim toga, očevi prijavljuju nižu razinu depresije od muškaraca koji nemaju djecu. S druge strane, simptomi depresije su češći kod žena s djecom nego kod onih koje nemaju djecu.

Na odnos između brige o djeci i sreće značajno je utjecao spol. Muškarci su doživjeli veću sreću dok su se brinuli za svoju djecu, dok su žene doživjele nižu razinu sreće u istoj situaciji.

Prema istraživanju, očevi su doživjeli veće emocionalne nagrade. Osjećali su se sretnije i manje su bili pod stresom jer su provodili više vremena radeći zabavne stvari sa svojom djecom, a morali su se suočavati s manje stresnih situacija tijekom roditeljstva, prenosi Index.

Očevi su općenito sretniji u ulozi roditelja od žena, a istraživanje sugerira da bi mogli biti pažljiviji prema svojim kćerima nego prema sinovima. Zapravo, studije pokazuju da očevi često koriste drugačiji stil komunikacije kada razgovaraju sa svojim kćerima pa čak više pjevaju s njima nego sa svojim sinovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ