Je li ovo ključ zašto novi ministri dolaze iz Dalmacije?

N1 Komentar 17. sij 202308:53
Izvor: N1

Donosimo jutarnju analizu naše Nataše Božić Šarić.

Ne znam ima li Andrej Plenković u planu prijevremene izbore, ali prve dane 2023. šef HDZ-a je iskoristio za početak slaganja izborne kadrovske križaljke i izborne taktike. Jasno je da je prva akcija u operaciji pripreme za iduće parlamentarne izbore bila akcija slabljenja slavonskog župana i potpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića i scena s Natašom Tramišak je bila uvertira u to unutarstranačko preslagivanje.

Anušić je nakon smjene Tramišak slušao otvorene kritike Plenkovićevih miljenika Josipa Šarića i Marija Kapulice koji su prigovorili Anušiću što se usudio glasati protiv Tramišak, a onda je to i javno rekao. Po njima pravo je šefa HDZ-a birati tim, a krugovi bliski premijeru kažu da akcija dvojice HDZ-ovaca nije bila s njim koordinirana.

Plenković je htio poslati snažnu poruku – bez obzira na jak izborni rezultat Anušića, on je taj koji je šef HDZ-a i koji će kadrovirati.

Činjenica je da će Anušić i slavonski HDZ-ovci morati uskoro progutati usklađivanje Zakona o izbornim jedinicama s Ustavom, morat će dići ruke za to da se broj zastupnika iz Slavonije smanji sa 14 na 12 zastupnika i cijela ova situcija s Tramišak uvertira je u dodatno slabljenje slavonskog HDZ-a.

Možda u tome leži ključ zašto novi ministri dolaze iz Dalmacije. Dalmacija će biti ključna za rezultaz HDZ-a na idućim izborima. Taj zakon skoro treba doći na dnevni red kako bi Hrvatska bila spremna za iduće par izbore jer je Ustavni sud jasno rekao da po sadašnjem zakonu ti izbori ne bi bili ustavni.

Kad je riječ o odnosu prema opoziciji, Plenković kreće u određenu kampanju. Jučer je opoziciju nazvao dobro marketinški osmišljenim nadimkom – karijesovi mališani. Prikazivat će opoziciju kao slabu, razjedinjenu, da sluša naredbe s Pantovčaka.

Hoće li se Plenković i HDZ odlučiti na prijevremene izbore ili će čekati lipanj iduće godine, bit će rezultat njihove procjene, no brojni analitičari kažu da ima argumenata za ranije izbore. Sjena na dobrim rezultatima je obnova, o tome koliko će Branko Bačić uspjeti dinamizirati obnovu, ovisit će i to hoće li se Plenković odlučiti na izbore možda već nakon turističke sezone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar