Borjana Krišto: Ne možemo odustati od promjene Izbornog zakona

Regija 25. ruj 202221:171 komentar
Izvor: Fena

Za tjedan dana u Bosni i Hercegovini održavaju se opći izbori. Oko 3,3 milijuna glasača birat će vlast na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini. Izbori se održavaju u jeku velike političke krize zbog nepromijenjenog Izbornog zakona, a mnogi predviđaju da će se kriza nastaviti i nakon izbora. S njihovim približavanjem predizborna kampanja sve je žešća. Borjana Krišto, kandidatkinja HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH, rekla je u razgovoru za HRT da je potpuna ustavna jednakopravnost i legitiman izbor političkih predstavnika u interesu cijele BiH.

Krišto kaže kako su ovo povijesni izbori i za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvate u toj zemlji.

“Ustav BiH definirao je BiH kao državu tri konstitutivna naroda, nepravedno podijeljenu na dva entiteta – bošnjački i srpski. Postoji ustavna diskriminacija prema konstitutivnom narodu, a usto imamo stalne nasrtaje na Ustavom zajamčena prava Hrvata gdje nam drugi narod, bošnjački, većinski, bira političke predstavnike. Samo kroz rješenje na principu potpune ustavne jednakopravnosti i kroz legitiman izbor političkih predstavnika u Predsjedništvu i Domu naroda, BiH ima budućnost i opstojnost”, kaže Krišto. Dodaje i da BiH stagnira, društveni i politički odnosi su na dnu, a poljuljano povjerenje, prije svega između Bošnjaka i Hrvata, treba ponovno izgraditi.

vezana vijest

Uvjerena je da će hrvatski narod pokazati snagu i zajedništvo, kao što je to, rekla je, pokazao i HNS kroz kandidiranje zajedničkog kandidata.

Njezina ključna politička poruka je da je BiH njezina domovina i da je voli te da je to domovina i hrvatskog naroda.

“Hrvatski narod kao konstitutivan narod nije niti manjina ni mali narod, on je narod koji je ustavotvoran, konstitutivan i suveren”, naglašava.

Na pitanje slaže li se s onima koji kažu da su neki stvarni problemi građana ostali zaboravljeni, rekla je da HDZ BiH u izbore ide s programom koji je napravljen na temelju analize političke situacije i kriza, izazova vremena.

“Ne bih rekla da su po strani ostavljena druga pitanja. U našem su fokusu ne samo politička pitanja, ali oni su zaista prioritet u BiH i moraju se riješiti, jer opterećuju i sva druga pitanja.”

Naglasila je da se, ako pobijedi, ne može odustati od promjene Izbornog zakona, da se on mora promijeniti prema odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju.

“To znači da i hrvatski narod kao konstitutivan narod ima pravo odlučiti tko će ga predstavljati, zastupati u institucijama. Zbog nepromijenjenih pravila HNS je odlučio ići s jednim kandidatom bez političkog pluralizma”, ponovila je.

Nada se i vjeruje da će i da će svi politički predstavnici drugih naroda shvatiti da je to interes i budućnost BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar