Milosavljević: 600 milijuna za Premier ligu – Vučićev regionalni politički plan

Ekonomija 21. srp 202113:00 > 18:55
N1

Profesor Marko Milosavljević s Fakulteta društvenih znanosti u Ljubljani izjavio je za N1 da izdvajanje čak 600 milijuna eura za prava na TV prijenose utakmica engleske nogometne Premier lige, Telekomu Srbija se nikako može isplatiti te je ocijenio da iza takvog poteza ne stoje ekonomski, već politički motivi.

Naime, Milosaljević je uvjeren da režim srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koristi Telekom kako bi širio svoj geopolitički uticaj u regiji, zbog čega očekuje reakciju Europske komisije.

Državna kompanija Telekom Srbija otkupila je prava za televizijske prijenose engleske Premijer lige na kanalu Arena sport za 100 milijuna eura po sezoni, u narednih šest godina, što je gotovo deset puta više nego što je ta prava ranije plaćao Sport klub, objavila je jučer agencija Beta.

Profesor Milosavljević ocijenio je za N1 da svaka ekonomska računica može pokazati da u izdvajanju tolike svote novca “nema ekonomije”.

“Šesto milijuna eura je svota kakvu Telekom ne može ekonomski potvrditi u smislu da je pametna investicija, da će se taj novac da se vratiti. Telekom Srbija sigurno neće povratiti investiciju u Premier ligu“, istakao je.

Podsjetio je i da Telekom u posljednjih nekoliko godina gomila dugove, odnosno da se dug te državne kompanije od 2017. godine povećao s otprilike 300 milijuna eura, na gotovo milijardu i pol eura.

“Ovih 600 miljuna eura će doći kao dodatna svota. Kako će to vratiti, mislim da nikome nije jasno“, upozorio je Milosavljević.

Telekom je Vučićev “trojanski konj”

Profesor iz Ljubljane ocijenio je da iza takvih poslovnih poteza Telekoma zapravo stoje politički interesi Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića da prošire svoj utjecaj na teritoriju bivše Jugoslavije, odnosno zapadnog Balkana.

“Telekom Srbija koji je državna kompanija služi kao nekakvo oružje ili oruđe za širenje političkih interesa ove sadašnje srpske vlade, kao nekakav trojanski konj kojim se ulazi na tržište nekadašnjih jugoslavenskih republika, prvenstveno s političkim motivom. Prvo se ulazi sa sportskim programima, a potom će vjerojatno i s drugim”, naveo je Milosavljević.

Europska komisija će reagirati

Zbog toga je uvjeren da će reagirati Europska komisija koja je, kako je podsjetio, usvojila direktive kojima se ograničava ulazak državnih tvrtki iz zemalja koje nisu članice Unije, u slučajevima kada postoji sumnja da je riječ o političkom paravanu za širenje geopolitičkog utjecaja.

Dodao je i da Europska komisija možda jest neefikasna kada se radi o političkim reakcijama, ali da ima puno instrumenata kada se radi o ekonomskim aspektima nekih aktivonisti koje su u suprotnosti s temeljnim dokumentima Europske komisije, a zaštita konkurencije je, kako je istaknuo, jedna od glavnih karakteristika EU.

“Ovdje se ne radi ni o vladavini prava ni o vladavini tržišta, nego politički motiviranom ulasku i pokušju uništavanja privatnih kompanija“, upozorio je Milosavljević i podsjetio da je Telekom Srbija za TV prava na Premier ligu izdvojio više novca nego kompanije u Austriji li Nemačkoj.

Vrijednost ugovora za TV prava ne može biti poslovna tajna

Komentirajući izjavu direktora Telekoma Vladimira Lučića da je vrijednost ugovora za Premier ligu “poslovna tajna”, Milosavljević je rekao da kupovina TV prava nikako ne može biti poslovna tajna.

“Možda po nekim srpskim pravilima, ali sigurno ne može biti tajna u EU“, zaključio je sugovornik N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.