N1 doznaje: Njemačka, Francuska i Nizozemska protiv statusa kandidata za BiH

Regija 23. lip 202213:21 > 13:23 10 komentara
John Thys/Pool via REUTERS

Bosna i Hercegovina ništa nije napravila u proteklom periodu da se približi Europskoj uniji - sve je glasnija poruka iz Bruxellesa. Kako N1 doznaje iz diplomatskih krugova u Bruxellesu, unatoč inicijativi Slovenije koju su podržale i Mađarska, Hrvatska i Poljska, protiv dodjele statusa kandidata Bosni i Hercegovini su Francuska, Njemačka i Nizozemska.

U Bruxellesu je danas počeo dvodnevni summit EU-a – Zapadni Balkan, a u fokusu je dodjela statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Europske političke zajednice.

Kako N1 saznaje, unatoč inicijativi Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odgađanja dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, uz realizaciju Briselskog sporazuma, to se vjerojatno neće dogoditi iako ima i onih koji navode da i Ukrajina dobija status kandidata bez bilo kakvih uvjeta.

Iz diplomatskih krugova N1 saznaje da su neke od “velikih” članica Europske unije generalno protiv proširenja.

Podsjetimo, iz nekih diplomatskih krugova došle su i informacije da bi BiH mogla dobiti uvjetni status kandidata ako bi se usvojili propisi iz Briselskog sporazuma, a to su izmjene Zakona o VSTV, Zakona o javnim nabavkama, Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

No, povjerenik za proširenje EU-a Oliver Varhelyi nedavno je poručio da nema ublažavanja uvjeta za Bosnu i Hercegovinu kako bi dobila status kandidata i da se mora ispuniti svih 14 prioriteta za članstvo u Uniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.