VIDEO | Vozač gradskog autobusa se izgubio, putnici ga navodili na engleskom

Regija 05. lip 202313:34 0 komentara
N1

Tko zna gdje bi završio autobus gradskog prijevoza na liniji 48 u Beogradu da građani koji su se njime vozili nisu bili spremni pomoći vozaču - strancu.

Na društvenim mrežama je objavljena snimka iz autobusa 48 u Beogradu na kojem se vidi kako mladić na engleskom jeziku objašnjava vozaču gdje je stanica, a gdje skrenuti kako bi se vratio na svoju rutu.

Ivan Banković iz Sindikata GSP rekao je za portal N1 da ovo nije prvi takav slučaj. On objašnjava da putnici navode i domaće vozače koji se gube po gradu, pa ne čudi da se u takvoj situaciji nađu i oni iz inozemstva, koji poznaju svoju rutu, ali ne i ostatak grada.

Problem je, objašnjava, nastao kada je Grad raskinuo ugovor s Kentkartom, a iz vozila gradskog prijevoza je uklonjen sistem za monitoring koji je u realnom vremenu obavještavao vozače o blokadama ulica i davao alternativnu rutu kretanja.

Ovako, bez panela pred sobom i mape beogradskih ulica, vozači se snalaze kako znaju i umiju.

Banković kaže da putnici uglavnom imaju razumijevanja za izgubljene vozače i spremni su pomoći.

Privatni prijevoznici su u jesen prošle godine najavili dolazak vozača iz Šri Lanke, a sugovornik N1 kaže da ih je bilo oko 25 u prvoj, i isto toliko u drugoj grupi. Dodaje da u Gradskom prometnom poduzeću nema stranih vozača.

Šansa da se vozači izgube po gradu kada su primorani promijeniti trasu bit će manja kada Grad uvede sistem koji će zamijeniti Kentkartov. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je 30. svibnja najavio da će aplikacija za plaćanje prijevoza i praćenje vozila biti u funkciji do kraja lipnja.

Banković iz GSP-a kaže da bi volio da tako bude, ali napominje i da je činjenica da se za tako kratko vrijeme ne može napraviti ozbiljan softver i da se plaši da će se na to čekati nekoliko mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ