Vučić: Hrvatska samo radi svoj posao koji obavlja još od 1941.

François WALSCHAERTS / AFP, Ilustracija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pragu da se Hrvatska sama pohvalila da je zaslužna za to što Zapadni Balkan nije izuzet od sankcija EU-a na uvoz ruske nafte, ocijenivši da Zagreb samo radi svoj posao koji obavlja "od 1941. pa nadalje".

Prvobitni prijedlog Europske komisije predviđao je izuzetak kad je riječ o snabdijevanju iz Jadranskog naftovoda, ali je na inzistiranje pojedinih država članica EU-a taj prijedlog odbijen jer je stav da nema opravdanja zbog kojeg bi Srbija bila izuzeta. Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebala profitirati od derogacije. Ostale države članice su se složile s ovim stavom, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcije.

“Neke zemlje EU-a su izuzete, poput Bugarske, Mađarske… Srbija nije. Hrvatska je samo radila svoj posao koji radi već desetljećima”, rekao je Vučić uoči početka samita u Pragu, optuživši pritom hrvatske medije da su izmislili njegovu izjavu da je Zagreb kriv.

“Ja ponavljam, Hrvatska je radila samo svoj posao koji radi od 41. pa nadalje. Hrvatska samo radi svoj posao, sve ono što je radila prethodnih 70, 80 godina. Uopće ne krivim”, rekao je predsjednik Srbije, polemizirajući s novinarima iz Hrvatske.

vezane vijesti

Na podsjećanje predstavnika hrvatskih medija da se njihova zemlja na naslovnim stranama srpskih tabloida uspoređuje s NDH, Vučić je rekao: “Ja nemam svoje naslovnice. Je l’ vi govorite o meni ili srpskim medijima? Vi ste se pohvalili u vašim medijima, mi vam čestitamo na tome.”

Na pitanje zašto krivi Hrvatsku kad je Srbija ta koja odbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu, Vučić je poručio da Zagreb neće voditi politiku Beograda.

“Vodit će je građani Srbije preko slobodno izabranih predstavnika, a protiv svih onih koji misle da mogu Srbiji nametati svoju volju”, poručio je Vučić, ističući da je ponosan na to što je Srbija, kako je rekao, slobodarska zemlja koja sama donosi svoje odluke.

Rekao je i da će njegov odgovor u današnjim susretima s evropskim dužnosnicima u Pragu, biti “pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan“ i odbacio mogućnost da će doći do prekida pregovora o članstvu Srbije u EU-u.

Podsjetimo, u Pragu se danas održava samit Europske političke zajednice, na kojemu sudjeluju 44 zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.