Zasjedala slovenska Vlada: Uvodi se kontrola na granicama, evo kad stupa na snagu

Regija 19. lis 202312:54 0 komentara
PU Koper

Slovenska je vlada na današnjoj sjednici izglasala uvođenje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Odluka stupa na snagu ove subote, a trajat će 10 dana, s mogućnošću produljenja roka.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar za N1 je sinoć potvrdio da su o namjeri već izvijestili hrvatske i mađarske kolege.

“Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećane razine procjene terorističke opasnosti u zemljama EU-a”, rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar za N1.

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je danas namjeru slovenske vlade objašnjavajući da se radi o reakciji na talijanski potez i da već devet država članica EU-a ima posebne granične kontrole:

“Schengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama zbog terorizma. No, privremeno uvođenje granične kontrole treba ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu područja primjene i trajanja.”

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produljiti kontrole na unutarnjim šengenskim granicama.

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole, od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!