BBC analiza: Zašto je ruska vojska podbacila u Ukrajini

Svijet 06. ožu 202209:10 > 09:15 8 komentara
Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Dobar dio ruskih snaga zasad je podbacio u Ukrajini. Prije invazije pretpostavljalo se kako je ruska vojska prošla potpunu reorganizaciju.

Reorganizirane jedinice od 800-1000 vojnika trebale bi djelovati u bliskoj koordinaciji s tenkovima, bespilotnim letjelicama i raketnim sustavima kako bi zadale višestruki udarac Ukrajincima. Ipak, nije ispalo tako.

Ruski zapovjednici čini se, a osobito oni na sjeveru, nisu uspjeli iskoristiti ovu metodu ratovanja, navodi se u analizi BBC-a.

Osim toga, ruska vozila pretrpjela su brojne mehaničke kvarove. Čini se i da su Rusi podcijenili snagu ukrajinskog otpora, izgubivši izgubili velik broj vojnika i opreme.

Ruska vojna taktika vratila se provjerenoj doktrini: okružiti grad, udariti ga zračnim napadima, tenkovskom i topničkom vatrom te slomiti moral ukrajinske vojske i naroda.

Prema analizi BBC-a, osuda međunarodne zajednice zbog sve većih civilnih žrtava predsjedniku Vladimiru Putinu neće smetati – jasno je dao do znanja da nema namjeru opozvati invaziju na Ukrajinu.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare