Dolazi kraj Erdoğanove vladavine? Ovo je čovjek koji bi ga mogao naslijediti

Svijet 24. ožu 202318:49
ADEM ALTAN / AFP

Ako državni službenici u Ankari mogu poslužiti kao barometar turske politike, onda bi najdugovječniji čelnik te države, Recep Tayyip Erdoğan, doista mogao biti izgubiti izbore u svibnju, piše POLITICO. Glasači mu najviše zamjeraju reakciju nakon potresa koji je ranije ove godine pogodio jugoistok Turske.

Republikanska narodna stranka (CHP), najsnažniji oporbeni oponent  Erdoğana, tvrde da im birokrati već šalju svoje životopise, osjećajući da dolazi kraj dominacije turskog predsjednika, koja je trajala više od dva desetljeća.

POLITICO u analizi ipak upozorava kako sve najave o promjeni vlade koje stižu od oporbe treba uzeti sa zrnom soli. Glasanje u Turskoj mutan je posao, a stranke provode vlastite ankete koje često daju rezultate koje odgovaraju njihovom narativu. Pristaše Erdoğanovog AKP-a ne vjeruju da će doći do promjene vlasti. Tvrde da će, ako pobijedi, Erdoğan nastojati staviti državu u službu naroda i progurati naprijed socijalne politike, kao i velike građevinske projekte. Ipak, ovo je vjerojatno najveća prilika u posljednjih dvadeset godina da se okonča Erdoganova vladavina.

Erdoğanovi protivnici poručuju da su izbori u svibnju, kada će se birati i parlament, posljednja prilika za spas turske demokracije. Njihov strah je da Erdoğan gleda na izbore kao na povijesnu priliku – točno 100 godina nakon utemeljenja sekularne republike Mustafe Kemala Atatürka – da usmjeri zemlju u vjerski konzervativnijem smjeru, i da pritom nametne još veće ovlasti za sebe i svoju kliku.

Podijeljena oporba u zemlji konačno se ujedinila oko jednog kandidata- Kemala Kılıçdaroğlua — dugogodišnjeg vođe glavne sekularne oporbene stranke i prvog čelnika neke stranke koji je ove veljače posjetio potresom razorena područja zemlje. Čak je i prokurdska Narodna demokratska stranka poručila da neće imati svoga kandidata na izborima, što bi trebalo dodatno ujediniti sve Erdoğanove protivnike.

“Šanse za poraz Erdoğana su pedeset posto. Ljudi osjećaju da dolazi promjena”, zaključio je za POLITICO, neimenovani visoki turski dužnosnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.