Đurović: Više od polovice žena u SAD-u ostat će bez prava na abortus

Svijet 04. svi 202214:02 > 15:07

Prvi nacrt većinskoga mišljenja koji je procurio sugerira da je Vrhovni sud SAD-a glasovao za poništavanje odluke Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, izvijestio je Politico u ponedjeljak. O objavi tog nacrta u N1 Studiju uživo govorio je Đivo Đurović, dopisnik Telegrama iz New Yorka.

“Ovo će biti najveći politički šok u Americi, veći od pobjede Donalda Trumpa, a možemo ići unazad nekoliko desetljeća. Zbog činjenice da se jedno pravo oduzima, netko je na sudu, vjerojatno netko tko radi kao pomoćni sudac, odlučio je pustiti ovo. Potvrđeno je da je dokument autentičan, pokrenuta je istraga”, kazao je Đurović.

Što je presuda Roe protiv Wadea značila za žene?

Dodaje da nije jasno s koje strane je došla inicijativa da se nacrt pusti u javnosti. On je objasnio što je točno presuda donijela ženama u SAD-u, odnosno što bi se ženama oduzelo ukidanjem.

VEZANE VIJESTI

“Presuda je interpretirala američki Ustav na način da je ustanovila da postoji nešto što se zove pravo na intimnost, na privatnost i na osnovu njega je deriviralo pravo na abortus koji je Ustavom zajamčen svakoj ženi”, rekao je Đurović.

Dodao je da se posljednjih nekoliko godina pokušalo “nagristi” to pravo u državama u kojima su vladali Republikanci, kao primjerice u Alabami i Texasu.

“To su bili pokušaji da se skrati vrijeme u kojemu je abortus dopušten, na sve kraći broj tjedana ne bi li ga se na kraju učinilo nemogućim.”

“Ako se ovo dogodi, kao što se dogodilo, jer ovo je već svršen čin, samo treba napisati dodatna mišljenja, ali ne očekujemo da će se nešto dramatično promijeniti, u tom slučaju 13 od 50 američkih država automatski ukida pravo na abortus jer već imaju svoje zakone koje su donijele”, pojasnio je.

Više od pola američkih država ukinut će abortus

Naglasio je da će ukupno oko 27 država ukinuti abortus ili automatski ili nakon što ovo stupi snagu.

“To znači da će više od polovice žena u Americi ostati bez prava (na abortus)”, dodao je Đurović.

Istaknuo je da je ovo najgora politička i društvena kriza u SAD-u od 11. rujna. “Ovakav šok nitko nije očekivao.”

“Postoji mogućnost da Kongres donese zakon kojim bi se na saveznoj razini jamčilo pravo na pobačaj, ali psotoji opasnost da Vrhovni sud, koji je u ovom dokumentu koji je procurio, jasno kaže da je to pitanje koje trebaju regulirati pojedine države, a ne savezna država, da sruši taj zakon”, rekao je Đurović.

Ipak, dodao je da postoje još dvije mogućnosti. “Druga mogućnost je da to pravor eguliraju pojedine države, a treća je najrealnija i najbrutalnija – trpanje sudova, odnosno proširenje Vrhovnog suda drugim sucima i donošenje drugačije presude ponovno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar