Egipat nakon četiri godine ukida izvanredno stanje

Svijet 26. lis 202106:59
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je ukida izvanredno stanje uvedeno u toj zemlji prije četiri godine nakon napada na koptske crkve.

“Zahvaljujući svojim velikim i lojalnim ljudima, Egipat je postao oaza sigurnosti i stabilnosti u regiji. Zato sam odlučio ne produžiti izvanredno stanje u cijeloj zemlji”, rekao je Sisi na svojoj službenoj Facebook stranici.

Izvanredno stanje uvedeno je na cijelom teritoriju Egipta u travnju 2017. nakon krvavih napada na koptske crkve, glavnu kršćansku manjinu na Bliskom istoku u sjevernim gradovima Tanta i Aleksandrija, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička skupina Islamska država.

Otad se izvanredno stanje neprestano obnavljalo bez prekida.

Na Sinajskom poluotoku uvedeno je izvanredno stanje 2014.godine zbog islamističke pobuna koju predvodi lokalni ogranak Islamske države. Egipatska vojska i policija od veljače 2018. provode veliku antiterorističku operaciju na Sinaju, ali i u nekim dijelovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice s Libijom. Izvanredno stanje značajno proširuje ovlasti policije glede uhićenja, nadzora i mogućnosti uvođenja slobode kretanja, a u nekim područjima je vladao policijski sat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.