Erdogan popustio: Vrata NATO-a su otvorena za Švedsku i Finsku

Svijet 28. lip 202220:51 > 22:371 komentar
Izvor: Adem ALTAN / AFP

Turska je u utorak podržala učlanjenje Finske i Švedske u NATO, priopćio je ured finskog predsjednika Saulija Niinistöa, a u međuvremenu je potvrda došla i iz samog NATO-a.

Turska je pristala podržati poziv Švedskoj i Finskoj za članstvo u NATO-u nakon što se tjednima suprotstavljala ulasku tih zemalja u savez, objavio je u utorak u Madridu šef saveza Jens Stoltenberg.

Dogovor “šalje jasnu poruku predsjedniku Putinu da su vrata NATO-a otvorena”, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji, referirajući se na protivljenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ulaska novih članica u savez koji je do invazije na Ukrajinu poručivao da blok treba ostati dalje od ruskih granica.

Ruski napad na Ukrajinu koji je počeo u veljači izazvao je, međutim, strahove u Finskoj i Švedskoj i potaknuo ih da zatraže pridruživanje NATO-u.

Finska ima dugu granicu s Rusijom, što znači da bi njezin ulazak u zapadni vojni savez dramatično proširio granicu Rusije i NATO-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan isprva je blokirao kandidaturu Švedske i Finske za ulazak, optužujući obje zemlje da podržavaju Kurdistansku radničku stranku (PKK) i YPG, kurdsku miliciju sa sjedištem u Siriji, koje Ankara klasificira kao terorističke skupine. Obje zemlje su optužbe odbacile.

Sporazum je postignut nakon razgovora između Erdogana, finskog predsjednika Saulija Niinistoa i švedske premijerke Magdalene Andersson u Madridu, održanih na poziv Stoltenberga kako bi se izašlo iz slijepe ulice.

Stoltenberg je rekao da će sporazumu Švedska i Finska postići spoarzum s Turskom o izručenjima i “suzbijanju aktivnosti PKK”.

U tekstu potpisanom u Madridu, Turska pristaje “podržati na summitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a”.

Švedska i Finska zauzvrat su niz osuda terorizma i pristale na niz obveza suradnje ​​u borbi protiv terorizma, uključujući razmjenu obavještajnih podataka.

Švedska i Finska također su se, po sporazumu složile ukinuti embargo na oružje Turskoj, “u skladu sa savezničkom solidarnošću”, što je još jedan ključni zahtjev Erdoğana u pregovorima.

Sporazum je postignut prvog dana trodnevnog summita čelnika NATO-a u Madridu, gdje se očekuje da će savez najaviti velika pojačanja članicama u istočnoj Europi.

Čelnici NATO-a u srijedu će pozvati Švedsku i Finsku da se pridruže savezu, najavio je Stoltenberg.

Nakon toga počinje proces ratifikacije u svakoj članici NATO-a, a potrebno je da članice budu jednoglasne.

Očekuje se i daljnja potpora Ukrajini, zajedno s novim sigurnosnim planom za NATO koji zacrtava misiju saveza za sljedećih deset godina u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar