FOTO / Kaos u afričkoj zemlji: Policija pucala na prosvjednike, više mrtvih i ranjenih

Svijet 25. lip 202416:20 0 komentara
Kenija
LUIS TATO / AFP

Nekoliko osoba je ubijeno a više desetaka ranjeno u glavnom gradu Kenije Nairobiju, nakon što su se prosvjedi protiv zakona o porezu pretvorili u nasilne sukobe s policijom koja je otvorila vatru na prosvjednike dok su pokušavali ući u parlament, koji je djelomično zapaljen.

Reutersov novinar na licu mjesta navodi da je život izgubilo petero ljudi, dok je po riječima pripadnika hitnih službi najmanje deset ubijenih te oko pedeset ranjenih vatrenim oružjem.

Prosvjednici su nadvladali i otjerali policiju u pokušaju da upadnu u prostor parlamenta u kojem se mogao vidjeti plamen.

Policija je otvorila vatru na prosvjednike nakon što ih nije uspjela rastjerati suzavcem i vodenim topom. Novinar Reutersa je prebrojio najmanje pet mrtvih tijela prosvjednika ispred parlamenta.

“Želimo zatvoriti parlament, a svaki zastupnik bi trebao otići i dati ostavku. Imat ćemo novu vladu”, rekao je za Reuters Davis Tafari, jedan od prosvjednika koji su pokušavali ući u parlament.

Kenija
KABIR DHANJI / AFP

Prosvjedi i sukobi su također izbili u nekoliko drugih gradova diljem zemlje.

Parlament je odobrio prijedlog zakona o financijama, čime je zaključeno treće čitanje. Sljedeći korak je da se zakon pošalje predsjedniku koji ga treba potpisati. On ga može vratiti u parlament bude li imao primjedbi.

Demonstranti se protive povećanju poreza u zemlji koja se već suočava s krizom životnih troškova, a mnogi pozivaju i na ostavku predsjednika Williama Rutoa.

Ruto je pobijedio na izborima prije gotovo dvije godine predstavljajući se kao zastupnik siromašnih radnika, no našao se između suprotstavljenih zahtjeva zajmodavaca poput Međunarodnog monetarnog fonda, koji od vlade traži da smanji deficite kako bi dobila pristup većim sredstvima, i zahtjeva opterećenog stanovništva.

Kenijci se teško nose s nekoliko gospodarskih poremećaja prouzročenih pandemijom covida-19, ratom u Ukrajini, dvjema uzastopnim godinama suše i devaluacijom nacionalne valute.

Namjera zakona o financijama je prikupiti dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza u sklopu napora da se smanji težak teret duga, pri čemu na samo plaćanje kamata otpada 37 posto godišnjih prihoda.

Vlada je već učinila neke ustupke, obećavši da će odustati od novih poreza na kruh, kuhinjsko ulje, automobile i financijske transakcije. No, to nije bilo dovoljno da zadovolji prosvjednike.

Tisuće ljudi izišle su na ulice Nairobija i nekoliko drugih gradova tijekom dva dana prosvjeda prošlog tjedna dok se internetski pokret predvođen mladima razvio u veliku glavobolju za vladu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!