FOTO Policajac iz mora izvukao bebu, volonterka zagrlila uplakanog migranta

Svijet 20. svi 202113:33 > 14:431 komentar
Izvor: Handout / Spanish Guardia Civil / AFP

Snimka mlade volonterke Crvenog križa kako grli uplakanog afričkog emigranta i fotografija policajca koji u moru spašava malu bebu osvanule su u četvrtak diljem Španjolske, u koju je preko enklave Ceute ušlo ilegalno više od 8000 migranata.

Luna i Juan Francisco postali su “lica humanosti” u trenutku kada se Španjolska suočavala s dosad nezabilježenom migrantskom krizom.

Tijekom ponedjeljka i utorka su, plivajući pored graničnog prijelaza u Ceuti, u Španjolsku ušle tisuće migranata iz Maroka čija policija u tim trenucima nije sprečavala prelazak ljudi u susjednu zemlju.

Luna, 20-godišnja volonterka Crvenog križa, na pješčanoj plaži sa španjolske strane žičane ograde davala je bočicu vode uplakanom emigrantu.

“Samo sam ga zagrlila. Zagrliti nekoga tko traži pomoć je nešto najnormalnije na svijetu”, rekla je Luna, studentica socijalne integracije, za španjolsku televiziju TVE.

Kaže da nije bila spremna na scene tisuća siromašnih emigranata u očajničkom pokušaju ulaska u bogatu Europu.

REUTERS/Jon Nazca

“Emigrant je plakao držeći ruku svog prijatelja koji je bio u nesvijesti. Uplašio se da je mrtav”, ispričala je Luna. “Govorio mi je nešto na francuskom, nisam razumjela ništa, no prstima je nešto nabrajao. Uvjerena sam kako je brojao prijatelje koje je izgubio tijekom putovanja do ovdje”, dodala je.

Luna kaže kako je emigrant bio iz Senegala te da je zagrljaj u tom dramatičnom trenutku doživio “poput pojasa za spašavanje”.

U tim trenucima je Juan Francisco, pripadnik pomorske službe Civilne garde, pokušavao iz mora iznijeti malu bebu.

“Bila je potpuno mokra i blijeda. Iskreno, nisam znao je li živa ili mrtva. Samo sam mislio kako da što prije dođem do obale, govorio sam si ‘brže, brže’ i ‘izdrži'”, ispričao je Juan Francisco. I uspio je. Beba je bila živa i zdrava.

REUTERS/Jon Nazca

Juan Francisco kaže kako je sretan što je na vrijeme bio uočio majku s bebom u moru.

U srijedu i četvrtak je natrag preko granice vraćeno 5600 migranata, podatak je španjolskog ministarstva unutarnjih poslova.

Mnogi od njih rekli su kako su ušli u Španjolsku kako bi našli posao jer “u Maroku nema ničega”.

Luna, koja ne zna kako se zove afrički emigrant kojeg je zagrlila, osjeća se krivom što nije mogla spriječiti da ga vrate preko granice u Maroko.

“U pamćenju mi je ostao njegov izgubljeni pogled”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar