Japan: 17 prethistorijskih nalazišta upisano na listu svjetske baštine UNESCO-a

Kultura 28. srp 202110:42 > 10:45
REUTERS

Sedamnaest arheoloških nalazišta na sjeveru Japana iz razdoblja Jomon, kulture prije poljodjelstva ali sjedilačke koja se razvila 13.000 godina prije naše ere - upisano je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Smješteni između sjevernog dijela velikog otoka Honšua i južnog dijela Hokaida, ta “jedinstvena nalazišta svjedoče o razvoju, tijekom 10.000 godina, kulture od prije razvoja poljodjelstva koja je međutim bila sjedalačka, te o složenom duhovnom sustavu vjerovanja i njegovim obredima”, priopćio je u srijedu UNESCO.

Jomon je, iako lovačko-sakupljačko društvo, bilo sjedilačko, a razvilo se oko 13.000 godina prije naše ere, malo nakon kraja ledenog doba, a trajalo je oko 10.000 godina.

Razdoblje je dobilo ime po ukrasima na predmetima koji su pronađeni iz tog doba. Radili su sofisticirane predmete od gline, uključujuči posude i probor za jelo.

Od pečene gline su izrađivali većinom ženske figurice, a posebnu pažnju su posvećivali obredima, uključujući i velike krugove od kamenja promjera više od 50 metara.

Dan ranije na UNESCO-ov popis prirodne baštine uvršteno je 42.700 hektara prašuma raspršenih na četiri otoka na jugozapadu Japana (Amami-Oshima, Tokunoshima, Iriomote i Okinawa).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.